Sarajevo
0

Danas sjednica Doma naroda FBiH

FENA
U Sarajevu je za danas zakazano zasjedanje Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Prema najavi, predsjedavajući Stjepan Krešić prvo će nastaviti sjednicu koja je otvorena 5. februara, kada su delegati razmotrili više zakona i drugih akata, ali se nisu izjašnjavali o njima pa bi to trebalo da učine danas. Potom će započeti nova redovna sjednica.

Među aktima o kojima se očekuje glasanje na osnovu rasprave obavljene 5. februara je odluka predložena iz Federalne vlade o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava u Federaciji. Njom se utvrđuje minimalan obim prava obaveznog zdravstvenog osiguranja za osigurane ali i neosigurane osobe. To su prava na primarnu, specijalističko-konsultativnu i bolničku zaštitu, naknadu plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad, zatim pravo na lijekove utvrđene Odlukom o Listi esencijalnih lijekova, Naredbom o listi lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti koji se mogu koristiti na teret fonda solidarnosti, potom prava osiguranika na ortopedska i druga pomagala, stomatološko-protetsku pomoć i stomatološko-protetske nadomjestke.

Predloženom odlukom, ova prava se predviđaju jednako za sve osiguranike na teritoriji Federacije BiH, a kao izuzetak se uvodi paket prava i za neosigurane osobe, državljane BiH s prebivalištem u Federaciji.

Osim o pravima osiguranih i neosiguranih pacijenata, u današnjem nastavku sjednice Doma naroda delegati bi, prema dnevnom redu, trebalo da se odrede i o strateškom planu, predviđenom također iz Federalne vlade, o razvoju entitetskog energetskog sektora, o kojem je 5. februara tek otvorena rasprava prije prekida sjednice.

Preostalo je također izjašnjavanje o izmjenama Zakona o sudovima u FBiH te federalnog Zakona o državljanstvu.

Neizvjesno je da li će u okviru nove sjednice Doma naroda koja će biti otvorena po okončanju nastavka, biti Prijedlog zakona o osnovnim pravima osoba s onesposobljenjem.

Taj zakon je 24. februara odobrio Predstavnički dom Federalnog parlamenta na zahtjev velikog broja neratnih invalida u Federaciji, ali ne može stupiti na snagu bez podrške i Doma naroda.

Predložili su ga poslanički klubovi Stranke demokratske akcije i Stranke za Bosnu i Hercegovinu, najavljujući da će njime biti zaštićeni neratni invalidi u Federaciji čije je oštećenje organizma rangirano stepenima od 60 posto do 80 posto.

Prethodno je istog dana Predstavnički dom odobrio drugi akt, izmijenjeni zakon o osnovama socijalne zaštite, a njime je ova grupa neratnih invalida izuzeta od dosadašnjih prava, dok su zadržana samo prava stopostotnih i devedesetpostotnih neratnih invalida.

Današnje zasjedanje treba da počne u 10 sati u zgradi poslovnog objekta firme Energoinvest.