Valentin Inzko
0

"Danas odluka o mandatu stranih sudija i tužilaca u BiH"

SRNA
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko potvrdio je da će danas biti održan sastanak sa ambasadorima zemalja članica Savjeta za provođenje mira (PIK) nakon kojeg će biti donesena odluka o mandatu stranih sudija i tužilaca u BiH.

Incko je rekao da će nakon sastanka Savjeta za provođenje mira u BiH biti poznato da li će kao visoki predstavnik nametnuti odluku o ostanku stranih sudija i tužilaca, čiji mandat ističe 31. decembra.

On nije želio da komentariše odluku Tužilaštva BiH o obustavi istraga u predmetu "tuzlanska kolona" i za zločine nad srpskim civilima u opštini Konjic 1992. godine na koju je saglasnost dao rukovodilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH David Schwendiman.

"Ne bih ništa sada komentarisao, jer moram da dobijem sve detalje u vezi sa tom odlukom", rekao je Inzko.

Portparol OHR-a Oleg Milišić nije mogao da potvrdi niti da demantuje da će visoki predstavnik danas razgovarati sa ambasadorima zemalja članica Savjeta za provođenje mira o isteku mandata stranim sudijama i tužiocima u BiH.

"Takvi sastanci su radni, tako da niti potvrđujemo, niti demantujemo da se oni dešavaju", rekao je Milišić.

Federalni mediji javili su juče, pozivajući se na izvore bliske OHR-u, da postoje naznake da bi mandat mogao da bude produžen samo stranim sudijama i tužiocima u Odjeljenju za ratne zločine i da se pojedine članice PIK-a protive produženju mandata sudijama i tužiocima u Odjeljenju za organizovani kriminal.