Dom naroda PSBiH
0

Danas o Prijedlogu zakona o popisu stanovništva

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas u Sarajevu trebalo da u prvom čitanju razmatra Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2011. godine, koji je ranije usvojio Predstavnički dom.

Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj PSBiH je danas podržala principe predloženog zakona.

Prijedlog zakona, između ostalog, predviđa da građani BiH mogu, ali i ne moraju da se izjasne o nacionalnoj/etničkoj i vjerskoj pripadnosti.

Definirano je i to da će primjena podataka o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu stanovništva iz 1991. godine važiti i nakon okončanja ovog popisa za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH sve do potpunog provođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Delegati bi trebali razmatrati Prijedlog zakona o primjeni rezultata analize dezoksiribonukleinske kiseline u sudskim postupcima; Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH; Prijedlog zakona o autorskim i srodnim pravima te Prijedlog zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskih i srodnih prava.

U prvom čitanju bi, između ostalog, trebao biti razmatran Prijedlog okvirnog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći kao i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

Pred delegatima bi se trebali naći: Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2009. godinu; Izvještaj o radu Komisije za koncesije BiH za 2009. godinu te Izvještaj o okolnostima u vezi sa izdavanjem CEMT dozvola za 2009. godinu prijevoznicima u BiH.

Trebalo bi biti razmatrano i imenovanje predstavnika akademske zajednice i nevladinog sektora u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije kao i prijedlog za imenovanje Ante Matića za člana Komisije za koncesije BiH iz Federacije BiH.