Sarajevo
0

Danas nastavak sjednice Upravnog odbora PIC-a

SRNA
Upravno odbor Vijeće za provedbu mira (PIC) nastaviće sjednicu na kojoj razmatraju političku situaciju u BiH, napredak ostvaren u pogledu zahtjeva za tranziciju OHR-a i program reformi u vezi sa EU.

Članovima Upravnog odbora PIC-a drugog dana zasjedanja obratiće se novi visoki predstavnik Valentin Incko, koji danas preuzima dužnost.

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je sinoć da se nada da je prisustvovao pretposljednjoj sjednici Upravnog odbora PIC-a i da će posljednja sjednica biti održana u junu, a da je Valentin Incko posljednji visoki predstavnik u BiH.

Dodik je nakon sastanka članova UO PIC-a sa liderima vodećih političkih stranaka rekao novinarima da se nada da će, ukoliko bude političke volje, biti ispunjeni svi preostali uslovi za gašenje OHR-a.

Lider HDZ- BiH Dragan Čović istakao je da je PIC uputio poruku da OHR neće doživjeti transformaciju i da je raspravljano o pet ciljeva i dva uslova, te da je u narednih šest mjeseci period iskušenja za BiH, prije svega zbog ekonomskih pitanja.

On je naglasio da se, uz opštu pohvalu prudskom procesu, pojavio i interes ostalih lidera da se priključe tom procesu, uključujući i lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića.

Silajdžić je rekao da ne zna zašto se odustalo od sastanaka šestorice i ponovio stav da BiH mora biti funkcionalna i da je uloga OHR-a da deblokira procese u BiH.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić izjavio je da je na sjednici Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira iznio stav prema kome pitanje Ustava BiH u ovom trenutku nije dobro otvarati, jer može stvoriti ambijent za sukobe i svađe.

"Taj dio prudske inciijative osporavam i smatram da je bolje napore uložiti da se ekonomska situacija popravi", rekao je Ivanić novinarima i dodao da je tok sjednice Upravnog odbora očekivan, jer se završava mandat jednog visokog predstavnika, a u posao se uvodi novi.

Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je da je sastanak bio otvoren i u relaksirajućoj atmosferi.

Odgovarajući na pitanje da li će se priključiti prudskoj trojci, Ljubić je istakao da se nada da će se "Prud pridružiti njemu", jer je podržao budžet, popis stanovništva i amandman za Brčko distrikt, za koji je naveo da nije rezultat prudskog dogovora već aktivnog angažmana prvog zamjenika visokog predstavnika Rafija Gregorijana i Ambasade SAD.

On je izrazio nadu da će se proširiti krug ljudi koji može postići konsenzus.

Bivši visoki predstavnik Miroslav Lajčak istakao je da još ima otvorenih pitanja i da su pozicije o problemu državne imovine kod političkih lidera u BiH i dalje veoma udaljene.
''Brčko je pokazalo da se i najteža pitanja mogu riješiti ako ima političke volje. Podsjetili smo političke lidere da je pitanje državne imovine jedan od uslova za tranziciju OHR-a koji je definisao PIC i koje neće nestati'', rekao je Lajčak.

On je istakao da su na sastanku najudaljeniji bili stavovi Dodika i Silajdžića, ali da se debata vodila u normalnijoj atmosferi u odnosu na ranije sastanke u Briselu.