Crveni križ FBiH
0

Danas je Svjetski dan prve pomoći

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Crveni križ Federacije BiH obilježit će danas Svjetski dan prve pomoći.

Taj će dan nacionalna društva različitim aktivnostima ukazati građanima zemalja u kojima djeluju na važnost pravovremene i na pravilan način pružene prve pomoći, saopćeno je iz Crvenog križa FBiH.

Volonteri Crvenog križa FBiH i pripadnici policije u većim će gradovima u Federaciji BiH na raskršćima i saobraćajnicama organizirati akcije anketiranja vozača. To će uključiti provjere elementarnih znanja vozača u pružanju prve pomoći i provjere opremljenosti vozila sa sanitetskim materijalom - kutijom prve pomoći.

Aktivnosti će biti provedene u Sarajevu, Kaknju, Tešnju, Žepču i Banovićima.

U Sarajevu će se anketiranje vršiti na sljedećim lokacijama - ispred Tržnice (Ferhadija), raskrsnica na Mojmilu, ulica Hamze Hume, punkt kod Vijećnice, put u Malešićima u Ilijašu (autobuska stanica), Ilidža - Stup (glavni put), Ložionička ulica, ulaz u Hadžiće (glavni put), Trnovo - Ilovice te vogošćanska raskrsnica (iznad mosta).

Aktivnosti u ostalim bh. gradovima realizirat će se na njihovim gradskim trgovima.

Svjetski dan prve pomoći je prilika da se naglasi ideja humanosti koja je začeta prije 150 godina. Otada se prva pomoć potvrđuje prvenstveno kao humani čin koji je izraz želje da solidarno bez razlike pomognemo svima kojima je pomoć potrebna.

Stoga je geslo Svjetskog dana prve pomoći i nadalje - "Pružimo prvu pomoć - spasimo svaki ugroženi život".

Osposobljavanjem stanovništva za pružanje prve pomoći nastoji se izgraditi svijest o solidarnom pomaganju svima kojima je pomoć potrebna.