Samo u FB statusima
7

"Danas je Dan Republike, i stari je popio malo..."

Piše: Almir Panjeta
Grb nekadašnje zajedničke države
Grb nekadašnje zajedničke države
Kada bi prije 25. novembar, Dan ZAVNOBiH-a "pao" na četvrtak, a Dan Republike 29. novembar na ponedjeljak, nije bilo većeg slavlja u BiH. Značio bi to produženi vikend jer bi se neradni četvrtak "spojio" sa vikendom, a već u ponedjeljak bi nas dočekao još jedan praznik kojeg bi bilo nedolično obilježiti samo jedan dan.

Slavlje bi se sigurno u većini BiH produžilo do utorka kako bi se bilo ukorak sa ostatkom Republike, ulice bi bile okićene državnim i republičkim, a nerijetko i partijskim zastavama, u izloge bi bile stavljene parole i fotografije Josipa Broza Tita, a prvačići bi se usplahireno pripremali za priredbu u opštinskom domu kulture i ponavljali u sebi da kada im poslije zakletve "Danas kada postajem pionir..." Službeno lice sa bine kaže "Za domovinu s Titom", spremno uzvrate gromoglasnim: "Naprijed!".

Stariji su se radovali praznicima i spajanju 25. i 29. novembra u dugi vikend, pa čak i kada situacija ne bi bila "matematički idealna". Neki bi se uputili u vikendice koje su, koliko god danas izgledalo poput naučne fantastike, mogli imati čak i radnici, dok bi drugi odmor provodili uz specijalna izdanja "Dozvolite da se obratimo" i beskrajne, ali uvijek rado viđene reprize "Neretve", "Sutjeske", "Kozare" i ostalih filmova i serija koji su slavili herojsku narodnooslobodilačku borbu.

Tito i parole u izlozima ((Foto: Milomir Kovačević Strašni))
Tito i parole u izlozima ((Foto: Milomir Kovačević Strašni))
Masovno se slavilo, iako neki nisu baš napamet znali da skraćenica AVNOJ znači Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije, i da se kao datum rođenja Socijalističke federativne republike Jugoslavije uzima 29. novembar 1943. godine, dan kada je to tijelo na Drugom zasjedanju u Jajcu konstituisano u zakonodavno i izvršno predstavničko tijelo Jugoslavije. Kao vrhovni predstavnik naroda uspostavljen je Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije (NKOJ), sa svim obeležjima vlade. Tada su udaljeni temelji federativnom uređenju buduće države. Posebnom odlukom AVNOJ-a a na prijedlog delegacije Slovenije Josipu Brozu Titu dodijeljena je titula "Maršal Jugoslavije".
"Danas kada postajem pionir..."
Danas na ulicama nema zastava, posljednje generacije pionira već su porodični ljudi sa svim brigama koje porodični život u kapitalizmu donosi, a Dan Republike živi još samo u udruženjima boraca NOB-a, udruženjima sa nazivom Josipa Broza Tita. Dan Republike živ je i na FaceBook statusima na kojima jugonostalgičari, i oni kojima je to zanimljiva furka, čestitaju praznik, umjesto fotografija na profilu stavljaju grb ili zastavu SFRJ, i "postaju" pjesmu "Zabranjenog pušenja" u kojoj Nele nostalgično-podjebantski pjeva "Danas je Dan Republike, i stari je popio malo, na televiziji Lepa Brena, i stari se sjeća ratnih vremena...".