Kantonalni sud
20

Danas izricanje presude Ibrahimu Jusufraniću i Branislavu Petroviću: Oštetili GRAS za 880.000 KM

Piše: M. N.
Arhiv (Foto: D. S./Klix.ba)
Arhiv (Foto: D. S./Klix.ba)
Kantonalni sud u Sarajevu danas će izreći presudu Ibrahimu Jusufraniću i Branislavu Petroviću koje se tereti za zloupotrebu položaja i ovlasti te krivotvorenje isprave dok su bili na čelu KJKP GRAS.

Jusufranić je bio direktor GRAS-a, dok je Petrović bio šef Turističke poslovnice KJKP Gras.

Prema navodima optužnice, Jusufranić i Petrović su optuženi da su od 2001. do polovine 2006. godine, kao odgovorne osobe, zloupotrijebili službene položaje i ovlasti te nanijeli štetu budžetu Kantona Sarajevo. Prema navodima Tužilaštva, Jusufranić je preduzeću i budžetu Kantona nanio štetu veću od 880.000 konvertibilnih maraka (KM), a obojicu se tereti da su drugome pribavili korist blizu 100.000 KM. Petrovića se još tereti za krivotvorenje isprave.

Prema navodima tužilaštva, Jusufranić je nabavio četiri autopraonice u ime preduzeća GRAS, a izvještaj radne grupe o opravdanosti nabavke autopraonica nikada nije dostavio Upravnom odboru. Svjedoci su, kako navodi Tužilaštvo, kazali da nije bilo studije izvodivosti, ni opravdanja za izvođenje radova i postavljanje autopraonica te da se nije znalo koliko novca je za njih potrebno. Tužilaštvo je sudu priložilo dokaze da su sve autopraonice avansno plaćene dobavljaču, a prema tvrdnjama svjedoka, prije nabavke nisu osigurani uslovi za instaliranje autopraonica, niti su izvršene provjere nadležnih organa. Autopraonice nikada nisu iskorištene.

Tužilaštvo KS je zatražilo osuđujuću presudu.

S druge strane, odbrana je navela kako se u slučaju GRAS-a radi o već presuđenoj stvari, podsjećajući da je Kantonalno tužilaštvo ranije obustavilo istragu protiv dvoje osumnjičenih za zloupotrebu položaja i ovlasti, među kojima je i optuženi Ibrahim Jusufranić, uz obrazloženje da djelo koje im se stavlja na teret nije krivično djelo.

Odbrana je predložila i da Sud zatraži kopiju Uputstva federalnog tužitelja, koje je upućeno svim kantonalnim tužiteljstvima, za koje smatra da je u konkretnom slučaju primijenjeno retroaktivno, a čime će dokazni postupak u predmetu Jusufranić i drugi biti okončan.

Izricanje presude zakazano je za danas u 10 sati.