BiH
1

Danas hitna sjednica skupštine KS-a, bez zastupnika iz SDA

FENA
Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarjaevo Mirjana Malić (SDP) zakazala je za danas hitnu sjednicu u skladu sa članom 59. Poslovnika Skupštine.

Odluka o održavanju sjednice donesena je nakon prijedloga koji je prema Skupštini uputio premijer Kantona Fikret Musić (SDP), a tiče se rekonstrukcije Vlade Kantona Sarajevo, odnosno aktuelnih političkih dešavanja u BiH i Kantonu nakon što SDA nije podržala usvajanje državnog budžeta.

Šef Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) Elmedin Konaković kazao je za Fenu da zastupnici iz ove stranke neće prisustvovati sjednici budući da je, kako kaže, sazvana na nelegalan način.

Ponovio je da predsjedavajuća Malić ima pravo sazvati sjednicu, ali je pri sazivanju sjednice zanemarila član 65. Poslovnika prema kojem Kolegij utvrđuje karakter hitnosti sjednice.

Konaković naglašava da zastupnici iz ove strane ne osporavaju ničiju želju za novom parlamentarnom većinom. Dodao je i da će sam doći na početak sjednice i upozoriti na sve posljedice koje bi se mogle desiti nakon nje.

Na pitanje šta bi se moglo desiti ako zastupnici većinom glasova smijene ministre iz Vlade KS-a koji pripadaju SDA, Konaković kaže da će se obratiti svim relevantnim subjektima od Zakonodavno-pravne komisije i dalje da bi utvrdili da li je to urađeno po zakonu.