BiH
0

Danas dvije sjednice s novim članovima CIK-a

FENA
Suad Arnautović
Suad Arnautović
Centralna izborna komisija (CIK) BiH će danas održati dvije sjednice sa novim članovima CIK-a koji su imenovani prošle sedmice od strane Predstavničkog doma PSBiH.

"Danas će biti održane dvije sjednice. Prva će ustvari biti sjednica koja je trebala da se održi u petak, 23. novembra, ali je odgođena iz proceduralnih razloga oko imenovanja dva nova člana CIK-a.

Ona će raditi po dnevnom redu koji je predviđen tada. Radi se najviše o dodjeli zamjenskih mandata pošto je jedan veći broj odbornika koji je izabran na proteklim lokalnim izborima u skupštine opština i općinska vijeća iz različitih razloga odbio da prihvati mandat, tako da se moraju dodijeliti zamjenski mandati. Drugi dio u okviru te prve sjednice su mišljenja po sukobu interesa", kazao je jutros Feni član CIK-a Suad Arnautović.

Nakon toga će se, dodao je, dati pauza i održat će se nova sjednica sa novim dnevnim redom za koji je predviđeno razmatranje odluke u takozvanom slučaju Srebrenica, odnosno razmatranje zahtjeva SNSD-a i Koalicije za RS za poništenje izbora u Srebrenici.

Arnautović pojašnjava da je malu nedoumicu u vezi sa članstvom i pravomoćnim odlučivanjem u CIK-u izazvala odluka Predstavničkog doma PSBiH o izboru dva nova člana, jer prvi put u odluci stoji da mandat novih članova teče od dana objave u Službenom glasniku BiH.

Po njegovim riječima, dosadašnja imenovanja članova CIK-a, odluke su glasile da mandat članova CIK-a teče od dana imenovanja.

"Znači, prvi put je u odluci navedeno od dana objave u Službenom glasniku BiH. Iz tih razloga morali smo u CIK-u sačekati da se ova odluka objavi u Službenom glasniku BiH i to je učinjeno sa današnjim danom, 28. novembrom. U Službenom glasniku BiH su objavljena ova imenovanja tako da su sada ispunjene poslovničke i zakonske pretpostavke za učešće novih članova u radu CIK-a BiH", kazao je Arnautović.