BiH
6

Branko Petrić: CIK u ovom trenutku ne može donositi odluke

FENA
Branko Petrić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Branko Petrić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je pokušala održati redovnu sjednicu, ali je iznenada prekinuta, sa zaključkom da će nova sjednica biti održana kada bude utvrđeno ko su novi članovi, a koji napuštaju CIK.

Pometnju je izazvala iznenadna odluka Predstavničkog doma PSBiH o imenovanju tri nova člana CIK-a. Predstavnički dom je sa 30 glasova "za", pet protiv i tri suzdržana imenovao tri člana CIK-a.

Za hrvatskog člana ponovno je izabran Stjepan Mikić, a iz bošnjačkog naroda Ahmet Šantić umjesto Vedrana Hadžovića. Za srpskog člana imenovan je Novak Božičković, umjesto Tihomira Vujičića.

Ovu vijest članovi CIK-a saznali su iz medija i pokušali su na današnjoj sjednici bar utvrditi ko ima mandat donositi odluke - da li još aktuelni sastav CIK-a ili novi po odluci Predstavničkog doma.

Predsjednik CIK-a Branko Petrić kazao je na sjednici da "CIK u ovom trenutku ne može donositi nikakve odluke, kako aktuelni tako i novi sastav, dok se ne razriješi ovo stanje".

Član CIK-a Vedran Hadžović, kome je istekao mandat i nije ponovno izabran, upozorio je da izborni proces za minule lokalne izbore još nije završen i ne shvata zašto je Predstavnički dom požurio sa svojom odlukom.

"Svaku odluku koju u narednom periodu donese CIK, a ako ne budem učestvovao na tim sjednicama, a dok se ne završi kompletan izborni proces oborit ću na sudu", bio je izričit Hadžović.

Irena Hadžiabdić, članica CIK-a, smatra da novonastalu situaciju treba riješiti parlament BiH i nema potrebe dok se to ne uradi da se održavaju sjednice CIK-a.

" Mi, a i drugi s nama bavimo se svim a ne našim poslom koji smo trebali završiti. Iznenađena sam da na ovoj sjednici ne govorimo o Srebrenici. Prošlo je 15 dana kada smo obećali da ćemo donijeti odluku. Koliko još treba vremena da to završimo, a već smo morali jer javnost predugo očekuju odgovor od nas", kazala je Irena Hadžiabdić.

Nakon prekida sjednice član CIK-a Sud Arnautović je izjavio za Agenciju Fena da je sjednica odgođena zbog imenovanja tri nova člana CIK-a BiH.

"Zaključeno je da se hitno pribavi odluka Predstavničkog doma PSBiH, kako bi se vidjelo da li mandat novih članova važi od dana objavljivanja u Službenom glasniku ili od sinoć kada su imenovani na sjednici parlamenta", kazao je on.

Arnautović podržava inicijativu Irene Hadžiabdić da se hitno donese odluka o Srebrenici i misli da bi se "slučaj Srebrenica" morao okončati u narednih nekoliko dana.

Arnautović nije želio komentirati da sve ovo što se događa u i oko CIK-a ima za cilj da se kupuje vrijeme oko proglašenja konačnih izbornih rezultata, ili obnavljanju izbora u Srebrenici.

Prije početka sjednice Tihomir Vujičić, kome je istekao mandat u CIK-u, izjavio je za Fenu da izbor tri člana CIK-a nije trebao biti proveden, jer izborni proces još nije okončan.

"Naime, rezultati lokalnih izbora u Istočnom Drvaru, Istočnom Mostaru, Vukosavlju, Prijedoru i Srebrenici još nisu potvrđeni. Komisija parlamenta BiH obavila je izbornu proceduru novih članova CIK-a i od svih prijavljenih imao sam najviše bodova u odnosu na kandidate iz sva tri naroda. Ne znam šta se desilo, ali na kraju umjesto mene je izabran čovjek iz srpskog naroda koji je bio rangiran na trećem mjestu", pojasnio je Vujičić.

Na kraju, Vujičić je kazao da je "shvatio poruku". On misli da je bespredmeto konkurisati i bodovati kandidate, "kada ih na kraju biraju političari".