Kasarna "Kozara"
0

Danas ceremonija završetka vježbe "Združeni napor"

FENA
Vježba „Združeni napor 2009.“, najveća i najpoznatija vježba sigurnosne saradnje u oblasti komunikacijskih i informacionih sistema na svijetu, u kojoj je učešće uzelo od 435 pripadnika iz 27 zemalja svijeta i zemlja domaćin Bosna i Hercegovina, završava se danas.

Ceremoniji u Kasarni "Kozara" koja će biti upriličena tim povodom prisustvovat će članovi Predsjedništva BiH, predstavnici ambasade SAD u BiH, predstavnici državnih i entitetskih organa vlasti, međunarodnih institucija u BiH i predstavnici organizatora vježbe, Američke komande za Evropu (US EUCOM) i Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH (OSBiH).

Očekuje se dolazak komandanta Američke komande za Evropu (US EUCOM) admirala Jamesa G. Stavridisa, koji će održati i radni sastanak u kasarni „Kozara“ s predstavnicima Ministarstva odbrane BiH, Zajedničkog štaba OS BiH, te ambasadorom SAD u BiH Charlesom Englishom

Na kraju vježbe „Združeni napor“, koja je svečano otvorena 3. septembra, očekuje se obraćanje ministra odbrane BiH Selme Cikotića, ambasadora SAD u BiH Charlesa Englisha, komandanta US EUCOM admiral Jamesa G. Stavridisa, te predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željke Komšića.

Podsjećanja radi, glavni dio vježbe se odvijao na lokaciji banjalučke kasarne „Kozara“ gdje je bio i glavni sajt, a vježba se istovremeno održavala u Danskoj i Holandiji, gdje je također bio smješten dio snaga iz zemalja članica NATO-a i „Partnerstva za mir“.

Ovu multinacionalnu vježbu, u duhu "Partnerstva za mir", organizira i realizira Komanda snaga SAD za Evropu, zajedno sa zemljama članicama NATO, Partnerstva za mir i ostalim partnerskim zemljama.

Težište vježbe je testiranje opreme za sistem komandovanja, kontrole, komunikacija i kompjutera (C4), a u funkciji podrške potencijalnih multinacionalnih humanitarnih, mirovnih i drugih operacija širom svijeta.

Na vježbi je testirana globalna telekomunikacijska interoperabilnost, kritična za uspjeh brojnih dosadašnjih multinacionalnih operacija.

Dosadašnje vježbe pokazale su se veoma korisnim za učesnike, a karakterističan primjer je upravo BiH koja je 2006. godine učestvovala po prvi put kao posmatrač da bi 2009. godine bila domaćin vježbe.

Ove godine u vježbi, u svojstvu aktivnih učesnika i posmatrača, učestvale su: Albanija, Armenija, Austrija, Hrvatska, Danska, Finska, Francuska, Gruzija, Njemačka, Italija, Kazahstan, Makedonija, Moldavija, Mađarska, Crna Gora, Poljska, SAD, Srbija, Slovačka, Slovenija, Švedska, Turska, Ukrajina, Belgija, Češka, Kanada, Francuska, Bosna i Hercegovina i brigada jugoistočne Evrope.