BiH
14

Dan sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata u Goraždu: 74 ruže za ubijene civile

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
U Goraždu je obilježen 26. Januar Dan prvog oslobođenja grada tokom Drugog svjetskog rata. Naime, tog je datuma 1942.godine ulaskom partizanskih jedinica u grad na Drini zaustavljen masovni pokolj stanovnika u ovom dijelu BIH, uglavnom Muslimana, koji su vršili četnički odredi pod komandom Pavla Đurišića.

Ovaj dan obilježen je okupljanjem velikog broja građana na Mostu Alije Izetbegovića a brojne delegacije položile su cvijeće ispred spomen ploče na mostu dok su u rijeku Drinu u znak sjećanja na ubijene u tom periodu bačene 74 ruže koje simboliziraju broj godina od stravičnog zločina.

"Masovna ubistva stanovnika u Goraždu trajala su od kraja novembra 1941. do 26. januara 1942.godine. Pokolj četničkih jedinica nad Muslimanima ali i Srbima koji su se suprotstavili tim zlodjelima, zaustavile su partizanske jedinice koje su na taj dan slomile otpor zlikovaca i ušle u grad", podsjetili su predstavnici Saveza antifašista i boraca NOR u BiH, dr.Bakir Nakaš i Mustafa Polutak.

Brojni izvori govore kako je u ovom periodu, na glavnom goraždanskom mostu i u drugim dijelovima grada ubijeno više od 1400 stanovnika Goražda.

"Goražde ima obavezu čuvanja antifašističke tradicije jer je zahvaljujući antifašističkom pokretu izbjegnuto potpuno istrjebljenje desetina hiljada ovdašnjih stanovnika", poručio je Muhamed Ramović, načelnik općine Goražde.

U Općini Goražde organizovan je i prijem za delegacije antifašista iz drugih krajeva BiH koji su u velikom broju došli na obilježavanje 26 januara dana prvog oslobođenja Goražda, ujedno i dana mjesne zajednice goražde jedan koji je takođe protekao u druženju antifašista i boraca NOR-a.