BiH
4

Dan pobjede nad fašizmom obilježen i u Mostaru

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Povodom Dana pobjede nad fašizmom, odnosno Dana Evrope aktivisti Inicijative za ljudska prava BiH omotali su bijelom plahtom središnju fontanu na Partizanskom groblju u Mostaru na kojoj su napisali "Na nas je red", čime su željeli ukazati na problem oskvrnjivanja i uništavanja spomenika iz Drugog svjetskog rata koja se događaju diljem BiH.

Po riječima aktivistice Inicijative za ljudska prava BiH Anite Primorac, akcija se održava i u drugim gradovima u BiH gdje će se također spomenici posvećeni borbi protiv fašizma omotavati bijelim plahtama.

Danijela Marić, također aktivistica Inicijative naglašava kako se akcijom željelo pokazati da, unatoč tome što BiH još dugo neće biti članica EU-a, mladi i na ovakav način podržavaju tekovine na kojima je zasnovana Evropa modernog doba.

"Želimo poručiti našim građanima kako trebamo štiti i čuvati naše tekovine i historiju kako bi generacije koje će živjeti iza nas znale što se događalo na ovim prostorima", kazala je Marićeva.

Zastupnik SDP-a u Skupštini HNŽ-a, Aner Žujević, smatra kako stanje Partizanskog groblja u Mostaru kao i nedavni događaj u Širokom Brijegu pokazuju kako je borba protiv fašizma nešto što je kontinuirano i što nikada ne treba prestati.

"Činjenica je da se mi političari moramo potruditi da edukacija mlađih generacija bude nešto što je prioritet kada su u pitanju pošasti fašizma i vrijednost antifašističke borbe", naglasio je Žuljević

Predsjednik SABNOR-a u Mostaru Ibrahim Husković istaknuo je kako njegovi saborci na današnji dan osjećaju samo tugu i žalost i to tugu za poginulim borcima, a žalost zbog stanja u kojem se nalazi spomenik.

Naglašava kako je Partizansko groblje potpuno zapušteno, a da gradske vlasti u posljednje vrijeme ništa ne rade na njegovoj obnovi i zaštiti.

Inače, predstavnici SABNOR-a, SDP-a i drugi građani Mostara položili su cvijeće na Partizansko groblje kako bi još jednom upozorili na važnost antifašizma. Također, svi prisutni su osudili i uklanjanje Kamene ruže u Širokom Brijegu.

Partizansko groblje u Mostaru je izgrađeno 1965. godine u čast svim Mostarcima poginulim u NOB-u. Izgradio ga je, u vremenu obnove i rekonstrukcije koja je nastupila nakon završetka Drugog svjetskog rata, arhitekt Bogdan Bogdanović.

Ovo spomen-groblje je jedan od simbola grada na Neretvi i najljepših arhitektonskih projekata na području Balkana.

Groblje ima 810 nadgrobnih ploča koje imaju simbolično značenje, kao i cijeli spomenik. Za gradnju spomenika upotrijebljene su kamene ploče koje su skinute sa starih i devastiranih kamenih kuća ovog starog grada.

Partizansko spomen groblje u Mostaru proglašeno je 2006. godine nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.