BiH
23

Dan džamija u Zenici: Braća Džananović ostvaruju svoj san i grade džamiju

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U zeničkom naselju Brist danas je položen kamen temeljac za novu džamiju koju će svojim sredstvima sagraditi zenički poduzetnici Jesenko i Salko Džananović.

Polaganju kamena temeljca, čime je počelo ostvarenje sna porodice Džananović, prisustvovali su imami Medžlisa islamske zajednice Zenica, mještani naselja Brist i drugih zeničkih naselja.

Današnja manifestacija na Bristu je ujedno i centralna manifestacija povodom obilježavanja Dana džamija Bosne i Hercegovine.

"Ovo je još jedna od niza džamija koja će vjerujem kao i sve druge izgrađivati čovjeka kako duhovno tako i odgojno. O izgradnji džamije sanjali su mnogi, ali san braće Džananović bio je poseban i danas se ostvaruje. Sa realizacijom njihovog sna, džematlije ovog mjesta imat će svoju džamiju", kazao je glavni imam Jakub ef. Salkica.

Od 1.113 oštećenih i srušenih džamija na području Bosne i Hercegovine obnovljeno je 695, a iznova napravljene 542. Na području Zenice obnovljeno je 74, a 35 džamija je iznova izgrađeno.

Vakif džamije na Bristu Salko Džananović je kazao kako je najsretniji čovjek na svijetu jer je počeo ostvarivati svoj san i san svih mještana naselja Brist.

"Mi smo ovo oduvijek željeli jer smo rođeni na Bristu i nikada ovdje nije postajala džamija. Kako se naselje širilo stvorila se i potreba da se ovdje napravi džamija. Mnogi su sanjali džamiju u ovom naselju, a eto nakon 15 godina čekanja na lokaciju počeli smo ostvarivati našu želju", izjavio je Džananović.

Kamen temeljac su položili muftija zenički Ejub ef. Dautović, braća Džananović Salko i Jasenko te Salkov sin Ajdin Džananović.

Džamija će biti dimenzija 12x14 metara, a bit će izgrađena u sklopu mezarja naselja Brist. Izgradnja bi trebala početi za oko mjesec dana dok se iz općine dobiju potrebne dozvole, čija realizacija nema nikakvih smetnji.

U narednom periodu Zenica će dobiti još jednu džamiju čiji će vakif biti zenički poduzetnik firme Almy.