30. godišnjica
0

Dan Armije RBiH u Zenici: Jasno je šta hoće susjedi s istoka i zapada

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Povodom obilježavanja 30. godišnjice od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine danas je u Zenici odata počast šehidima naše domovine kao i civilnim žrtvama rata na spomen-obilježjima na Prašnicama i Kameni spavač.

Prije 30 godina formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine, a iz Zenice je poslana poruka da je ovo jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše domovine te da se ne smiju zaboraviti heroji, ali ni ubistva, progoni i genocid.

"Ispred nas je ploča sa 924 poginula šehida s područja Zenice i zeničkih boraca koji su poginuli u drugim gradovima BiH. Ne smijemo zaboraviti historiju, prošlost, progone i genocid koji je izvršen nad našim narodom. Armija RBiH je odlučno stajala na braniku BiH. Naša Armija je upisana zlatnim slovima u historiji BiH koja je osiguravala ista prava svima koji su bili pod njenom kontrolom", izjavio je Tahir Šabić, predsjednik jedinstvene unije boračkih udruženja.

Govornici su danas poručili da državu BiH nisu odbranili političari ni strani diplomantu te da najveću zaslugu nose obični borci koji su u nemogućim uslovima davali sve od sebe kako bi sačuvali njenu opstojnost.

"Žrtva koju smo podnijeli za ovu državu je samo naša i ničija druga. Opstanak ovisi samo od nas sami i koliko smo spremni da je branimo od onih koji joj ne žele dobro. Mir i državu, ne idealnu, ali našu, dugujemo našim saborcima, šehidima i poginulim borcima", kazao je Nisvet Hukić, predsjednik Unije veterana BiH.

Prisutnima se na Trgu Alije Izetbegovića obratio i gradonačelnik Fuad Kasumović koji je kazao da nakon 30 godina nemaju državu za koju su šehidi dali živote i invalidi dijelove svog tijela.

"Tu državu još nemamo. Armija RBiH je izvojevala nemoguće pobjede. Čitav svijet pomaže Ukrajini danas, a nama u agresiji na BiH ne samo da nam nisu pomagali nego su nam i zavezali ruke. Pretrpjeli smo brojne zulume, Bosna je opstala i sve je propadalo", kazao je Kasumović te dodao da se i dalje u BiH vodi rat specijalnim metodama te da Bosanci i Hercegovci moraju ostati mirni i sačuvati ono što je sačuvano prije 30 godina.

Pojasnio je da nijednom političari i stranci ne pripadaju zasluge, posebno situacija u koju su danas dovedeni.

"BiH nam svima mora biti nulti prioritet, možemo se svađati, ali državu ne možemo mrziti i psovati zbog političara koji svojim izjavama iritiraju narod. Građani zaslužuju uređeniju državu, jasno je šta hoće susjedi sa istoka i zapada. S našom pameću moramo sačuvati državu", dodao je Kasumović.

Nakon govora položeno je cvijeće te odata počast svim žrtvama rata.