BiH
0

Damjanović Goran i Zoran: Žalbe na prvostepenu presudu

BIRN Justice Report
Pred Apelacionim vijećem Odjela za ratne zločine Suda BiH branioci Gorana i Zorana Damjanovića obrazložili su žalbe na prvostepenu presudu koju je Sud BiH izrekao 18. juna 2007. godine. Tužilaštvo je zatražilo da se ove žalbe odbiju.

Sud Bosne i Hercegovine proglasio je Gorana i Zorana Damjanovića krivim za zločin protiv civilnog stanovništva i Goranu odredio zatvorsku kaznu od 12 godina, a Zoranu od 10 godina i šest mjeseci zatvora.

Prema prvostepenoj presudi, Goran i Zoran Damjanović su krivi zato što su 2. juna 1992. godine, sa drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) i paravojnih formacija, učestvovali u premlaćivanju grupe od dvadeset do trideset zarobljenih Bošnjaka u naselju Bojnik, općina Novi Grad.

Goran Damjanović je oglašen krivim i po drugoj tački optužnice, koja ga je teretila za nedozvoljenu proizvodnju i promet veće količine oružja i eksploziva, koje su istražitelji SIPA-e pronašli 26. aprila 2006. godine tokom hapšenja. U kaznu od 12 godina zatvora uračunata je i kazna od godine i šest mjeseci za nedozvoljeno posjedovanje oružja.

Žalbe kojima traže vraćanje na ponovni pretres podnijeli su branioci Senad Kreho i Fahrija Karkin, kao i optuženi Goran i Zoran Damjanović.

Senad Kreho, branilac Gorana Damjanovića, rekao je da su razlozi za žalbu povreda krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, te odluka o kazni.

Kreho je podsjetio na odluke Suda u predmetima Nikola Andrun i Radmilo Vuković, gdje su takođe evidentirane povrede krivičnog postupka. U oba slučaja Apelaciono vijeće ukinulo je prvostepenu presudu.

Fahrija Karkin, branilac Zorana Damjanovića, pomenuo je svjedočenja četiri svjedoka optužbe za koja, kako je rekao, i “sam Sud kaže da ima nepoklapanja”. Zatražio je da se svjedoci ponovo saslušaju i “suoče sa nepoklapanjima”. “Predlažem da se presuda ukine i provede novi pretres”, rekao je Karkin.

Tužilac David Schwendiman izjavio je da je “Sudsko vijeće pravilno procijenilo iskaze i svjedoke Tužilaštva, te prihvatilo probleme svjedoka da se prisjete”. Tužilac je ocijenio da su svjedoci Odbrane koji su pružili alibi bili “nedosljedni, kontradiktorni i neuvjerljivi”.

Sudsko vijeće odluku će donijeti naknadno.