BiH
23

Dalida Burzić: Pozvala sam Dženanovog oca i tražila ime tužioca kojeg optužuje

Piše: A. B.
Dalida Burzić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dalida Burzić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
"Tužilac radi u svojoj kancelariji gdje izvodi i pribavlja dokaze. Sve građane Sarajeva pozivam da o ovom i drugim slučajevima dođu i svjedoče tužiocu“, izjavila je glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić nakon današnjih mirnih protesta povodom smrti mladića Dženana Memića.

"Tužilac za sve mora imati dokaz, jer je sve suprotno tome nezakonito postupanje i kršenje prava građana. Ja ću kao tužiteljica, ako ocijenim da ima nečije odgovornosti, nastupiti", kazala je Burzić.

Prilikom današnje mirne šetnje od SCC-a do zgrade Tužilaštva KS, na transparentima se najviše isticalo ime Dženanove djevojke Alise Mutap, koja je ujedno i jedina svjedokinja u ovom postupku. Na pitanje novinara šta je pokazao nalaz obdukcije, Burzić je odbila iznositi u javnosti te podatke.

"To su stvari obdukcije i njih ne treba iznositi u javnost. Tek kada dođemo pred Sud s dokazima i nalazima onda će znati mediji i javnost", riječi su glavne tužiteljice.

Muriz Memić, otac oštećenog, je četiri puta dolazio u Tužilaštvo. Tužiteljica kaže da je pozvala Dženanovog oca i tražila ime tog tužioca kojeg optužuje.

"Kao glavna tužiteljica sam prva zainteresirana ako se nešto dešava u mojoj kući. Za sve se mora imati dokaz i argumentacija. Sve drugo je rekla-kazala. Demokratsko je pravo svakoga od nas da na transparentima piše šta želi i voli“, istaknula je ona.

Nije željela komentirati medijske navode da je Alisa Mutap tri puta mijenjala iskaz.

"Pored porodice oštećenog, Tužilaštvo je prvo zainteresovano da dođe do osoba koje su počinile ovo krivično djelo. Ne može tužilac operativno tražiti krivce na terenu. Trudim se to objasniti svima", rekla je Burzić.

Povodom ovog slučaja rađena je rekonstrukcija uviđaja, jer se pokušao utvrditi tok dešavanja te noći nakon prikupljenih dokaza. Dodatno je šest tužilaca u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nedavno ispitivalo šest ljudi.