BiH
106

Dalida Burzić o slučaju Dženana Memića: Tužilaštvo radi na predmetu, zatražena sankcija jednog policajca

Piše: A. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Glavna tužiteljica kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Dalida Burzić uputila je pismo Murizu i Muneveri Memić, roditeljima stradalog mladića Dženana Memića, u kojem navodi kako Tužilaštva Kantona Sarajevo i dalje intenzivno radi na rasvjetljavanju ovoga slučaja.

Tužiteljica Burzić u pismu navodi kako je Tužilaštvo 7. aprila ove godine otvorilo istragu protiv nepoznate osobe zbog krivičnog djela ubistvo, o čemu je obaviještena i javnost. U pismu se dalje navodi kako je Tužilaštvo do sada uputilo devet zahtjeva Ministarstvu unutrašnjih poslova KS-a za preduzimanje radnji, donijelo 15 naredbi za vještačenje, Sudu podnijelo 15 prijedloga za donošenje odluka za zakonito vođenje istrage i izvršilo devet naredbi Suda. Tužiteljica Burzić u pismu posebno ističe dio o eventualnoj sankciji službenika MUP-a KS, koji je u dva navrata davao različite izjave, a radi se o policajcu koji je prvi razgovarao sa jedinom svjedokinjom nesreće, Alisom Mutap. Dio pisma prenosimo u cjelosti.

"Utvrdila sam da je ovlaštena službena osoba MUP-a KS-a, koja je nakon kritičnog događaja obavila razgovor s Alisom Mutap, sačinila službenu zabilješku 9. februara 2016. godine i u istoj zabilježila kako je ova svjedokinja navela da sa sigurnošću ne može da kaže šta se tačno desilo i da je do nezgode došlo najvjerovatnije udarom vozila s leđa, a kako je to sve navedeno i u informaciji MUP-a KS-a. Nasuprot tome, prilikom uzimanja izjave od te službene osobe MUP-a KS-a na zapisnik od 10. marta 2016. godine (nakon što je Tužilaštvo cijeli slučaj pravno okarakterisalo kao ubistvo), isti je izjavio kako je Alisa Mutap kako je 100 posto sigurna da ona i njen mladić nisu zadobili povrede ni od kakvog vozila, dok se ostalog ne sjeća. Kako je utvrđeno da je policijski službenik MUP-a KS u dva navrata opisao dijametralno suprotan sadržaj „istog“ razgovora sa svjedokom, Tužilaštvo je doško do zaključka i mišljenja da je tim momentom istraga odvedena u sasvim drugom pravcu i iskazana je opravdana sumnja u vjerodostojnost iskaza ovog svjedoka - službenika policije", navodi se u pismu glavne tužiteljice Dalide Burzić.

Policijski službenik MUP-a KS-a je jedini u svojstvu ovlaštene službene osobe neposredno nakon počinjenog krivičnog djela vodio razgovor s jedinim svjedokom događaja, Alisom Mutap. Shodno prethodnim navodima, Burzić je 4. aprila 2016. godine od komesara MUP-a KS-a zatražila da preduzme konkretne mjere i radnje u cilju istraživanja, te eventualnog sankcionisanja ovakvog postupanja ovlaštenog službenog lica. I pored pismene urgencije, navodi Burzić, do danas nije stigao odgovor.

Tužiteljica pismo završava riječima kako očekuje da će predan rad uroditi rezultatima i da Tužilaštvo neće ubistvo Dženana Memića skinuti s liste najprioritetnijih predmeta Tužilaštva KS-a. Porodica Alise Mutap za Klix.ba povodom ovoga pisma kaže kako su zadovoljni jer su konačno na vidjelo počele izlaziti ispravne stvari. Dodaju također da će javnosti obratiti nakon što Tužilaštvo okonča istragu u ovom predmetu.

Podsjećamo, 8. aprila ove godine održana je mirna protestna šetnja povodom još uvijek nerazješnjih okolnosti o smrti Dženana Memića. Njegov otac, Muriz Memić tada je poručio kako se slučaj smrti njegovog sina ne smije zaboraviti, te da se neće smiriti dok se ne sazna ko je odgovoran za Dženanovu smrt.