BiH
0

Dačić i Crnadak u Beogradu: Srbija životno zainteresovana za stabilnost BiH

Anadolija
Imajući u vidu da u BiH živi veliki broj Srba, Srbija je životno zainteresovana za stabilnost BiH, za poštovanje Dejtonskog sporazuma, koji je definisao odnose u BiH i svi problemi i otvorena pitanja koja postoje unutar BiH treba da se rješavaju dijalogom, poručio je danas u Beogradu Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije nakon sastanka sa šefom bh. diplomatije Igorom Crnadkom.

Ministar vanjskih poslova Srbije je rekao da Srbija u BiH vidi svog partnera, ima veliki interes da razvija dobre odnose u svim sferama, od političkih odnosa, političkog dijaloga.

 Navodeći da je Srbija veliki investitor u BiH, a takođe imajući u vidu i da je ekonomska razmjena dvije zemlje prešla milijardu eura ove godine, Dačić je rekao da je samim tim BiH jedan od najvećih vanjskotrgovinskih partnera Srbije. 

”Imajući u vidu da u BiH živi veliki broj Srba, mi smo životno zainteresovani za stabilnost BiH, za poštovanje Dejtonskog sporazuma, koji je definisao odnose u BiH i mi smatramo da svi problemi i otvorena pitanja koja postoje unutar BiH treba da se rješavaju dijalogom, dogovorom uz saglasnost sva tri naroda i oba entiteta”, istakao je Dačić.

On je dodao da Srbija podržava put BiH ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) te da želi da odnosi dvije zemlje i dalje budu u uzlaznoj putanji i da se mnogo više govori o budućnosti, a da se otvorena pitanja iz prošlosti rješavaju sporazumno, dijalogom.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak složio se sa Dačićem u ocjeni da će odnosi dvije zemlje sigurno i ubuduće sve više da se popravljaju i iz dana u dan da budu sve bolji.

”Mislim da smo tokom prošle godine odnose Bosne i Hercegovine i Srbije doveli na jedan dobar nivo, da su na jednoj tračnici da idu ka još boljim odnosima i mislim da je to nešto veoma pozitivno. Takođe, poruke koje u posljednje vrijeme dolaze iz Srbije, smatram za sve ljude u BiH da su dobronamjerne, podrška i BiH i Republici Srpskoj u skladu sa Dejtonom i ono što je najvažnije, podrška svemu oko čega se tri naroda i dva entiteta u BiH dogovore”, naveo je Crnadak.

Upitan da prokomentariše izjave predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da postoji plan za rušenje bh. entiteta Republike Srpske, koji se sprovodi od strane Federacije BiH po međunarodnim direktivama, Crnadak je rekao da je bio veoma iznenađen kada je vidio tu izjavu.

”Moja poruka, kao nekog ko u Vijeću ministara predstavlja i Republiku Srpsku i srpski narod, je da Srbija i njeni ključni funkcioneri treba da budu uz narod RS-a, a ne uz bilo koju političku opciju pojedinačno i mislim da je ovakva izjava stavljanje na stranu koalicije koja trenutno vrši vlast u RS”, naveo je Crnadak.

On je dodao da je s druge strane vrlo važno da se pošalje poruka da nijedan pojedinac nije veći i važniji od RS-a, samim tim ni predsjednik Milorad Dodik te da ”izjednačavanje interesa RS-a i predsjednika Dodika od strane predsjednika Nikolića nije nešto što je korisno za Republiku Srpsku”.

Kada je u pitanju proslava Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, Dačić je rekao da će premijer Srbije Aleksandar Vučić odlučiti ko će i da li će biti prisutan u Banjoj Luci luci na proslavi te da je Srbija uvijek učestvovala na proslavi ovog datuma.

Crnadak je naveo da nije tajna da se u Vijeću ministara BiH razlićito posmatra ovo pitanje te da će predstavnici RS u Vijeću ministara prisustvovati obilježavanju 9. januara te da imaju jedinstven stav ”da je odluka Ustavnog suda, koja je donesena sa glasovima troje sudije stranaca i dvoje sudija iz reda bošnjačkog naroda, besmislena”.

”Ne možete jednom narodu oduzeti praznik dekretom, nekakvom odlukom. To je nemoguće u praksi sprovesti. Taj praznik nikoga ne ugrožava, taj praznik je praznik naroda RS i nije uperen protiv bilo koga i ja sam uvjeren da će se to potvrditi i sada”, istakao je Crnadak.

On je dodao da koliko god se politički predstavnici srpskog naroda ne slagali po pitanjima jako loše ekonomske situacije u RS, jedne izuzetno visoke korupcije, toliko su složni po pitanju Dana Republike Srpske.

”Pojavila se teza da je Srbe ujedinio Bakir Izetbegović. Nije nas ujedinio Bakir Izetbegović, nas je ujedinila RS i na tim pitanjima smo jedinstveni”, zaključio je Crnadak.