Poražavajuće stanje
37

Da li učestala diskriminacija žena u BiH vodi ka "pandemiji femicida"

G. Š.
Diskriminacija žena u bh. društvu je očigledna u svim segmentima, a prije svega na tržištu rada, te u konačnici dovodi do negativnih pojava poput "pandemije" femicida, upozorila je predstavnica Gender centra Federacije BiH Lejla Hodović na okruglom stolu u Mostaru.

Ona je govoreći o ravnopravnosti spolova, domaćim i međunarodnim pravnim okvirima iznijela poražavajuće podatke koji svjedoče da se upalio krajnji alarm za hitne promjene.

"U BiH su žene manje zastupljene u svim segmentima društva, a prije svega u onom najvažnijem, a to je tržište rada. Onda u političkom i društvenom životu. Razloga za takve uzroke je zaista puno, ali prije svega zato što je žena diskriminirana u vlastitoj kući. Pitanje ravnopravnosti spolova, nije pitanje ljudskih prava, nego ekonomskog prosperiteta društva. Sama činjenica da imamo najmanje žena kao aktivnih sudionika na tržištu rada na nivou Evrope je poražavajuća. Posebno, ako uzmemo u obzir to da su kod nas žene te koje više završavaju fakultete, ali su manje zastupljene na tržištu rada. Ta ravnopravnost podrazumijeva određenu odgovornost", kazala je Hodović.

Lejla Hodović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Lejla Hodović (Foto: G. Š./Klix.ba)

Sve to, kako je naglasila, doprinosi i disfunkcionalnosti samih porodica, odnosno odnosa što prije svega uzrokuje nasilje u porodicama, pa u konačnici i "pandemiju femicida" koja se u BiH čak i tako može definisati.

"Jer kad u zadnje dvije godine imamo 14 ubijenih žena, a samo u ovoj godini deset, to je poražavajuća i alarmantna činjenica našeg društva, stanja i svijesti u kojima se nalazimo. Ne smo u kontekstu jadne ubijene žene ili muškarca koji će dobiti određenu kaznu zakona, nego se to prije svega odnosi na djecu koja ostaju bez roditelja i na staranju države. Da bismo promijenili svijest našeg društva, smanjili nasilje u porodici, doveli femicid do samog minimuma potrebna je sinergija raznih institucija horizontalno i vertikalno, čitav hodogram zakona na kojima moramo raditi od državne do lokalne samouprave", naglasila je Hodović.

Podsjetila je na stravična ubistva žena koja su se dogodila u Modriči i Sarajevu tokom ovog mjeseca i poručila kako se moraju svi udružiti i raditi zajedno, te "prije svega osvijestiti unutar vlastitih domova, da zaslužujemo život bez nasilja i život u jednoj funkcionalnoj i prosperitetnoj porodici".

Okrugli stol u OKC-u Abrašević (Foto: G. Š./Klix.ba)
Okrugli stol u OKC-u Abrašević (Foto: G. Š./Klix.ba)

Na okruglom stolu koji je održan u Omladinskom kulturnom centru Abrašević je predstavljen i Gender akcioni plan Grada Mostar za period od 2023. do 2027. godine, kao strateški dokument najvećeg hercegovačkog grada, koji pruža jednaka prava i prilike muškarcima i ženama.