Novi Program rada
10

Da li mostarska vlast sprema poskupljenje komunalija i novi udar na džepove građana?

G. Š.
Vijećnica u Mostaru (Foto: T. S./Klix.ba)
Vijećnica u Mostaru (Foto: T. S./Klix.ba)
Gradsko vijeće Grada Mostar jučer je usvojilo novi Program svoga rada za 2022. godinu iako se opozicija s njim nije složila i smatra da njime gradska vlast planira novi udar na džepove građana.

Iz mostarskog SDP-a ističu da je novi Program rada Gradskog vijeća Mostara donesen u režiji vladajuće SDA-HDZ koalicije i da je pisani dokaz da građane Mostara u 2022. godini ne očekuje ništa dobro kada je u pitanju rješavanje lokalnih problema koji utječu na živote svih stanovnika Mostara.

Predsjednik mostarskog SDP-a Arman Zalihić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Predsjednik mostarskog SDP-a Arman Zalihić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Umjesto konkretnog rješavanja ključnih problema, već sada kroz program rada lako je vidljivo da nas u ovoj godini očekuje sramno poskupljenje vode, ali i odvoza smeća. Uz apsurdno uvođenje naplate parkinga koji je skuplji nego u Beču, to je još jedan dokaz da mostarska vlast nema namjeru rješavati komunalna i infrastrukturalna pitanja, već samo uvoditi nove 'harače' građanima na osnovu kojih se želi poboljšati samo prihodovna stranu kako bi se pokrili i sakrili enormni financijski gubici", ističu iz mostarskog SDP-a.

Istovremeno, kako naglašavaju nema nikakve namjere da se utvrde odgovorni i sankcioniraju za višegodišnje sumnjivo trošenje novca u svim sferama gradske uprave.

Gradsko vijeće Mostara (Foto: G. Š./Klix.ba)
Gradsko vijeće Mostara (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Tako danas, godinu dana nakon dolaska 'nove-stare' vlasti u Mostar nedostaje novca za kolektore, a da nitko rasvijetlio nije gdje su i kako novci nestali. Kolektor je toliko efikasan da u Neretvu ispod Avijatičarskog mosta puštaju svu gradsku kanalizaciju", navode iz SDP-a.

Kada je u pitanju opskrba vodom, ističu da građani uglavnom, poput onih u Blagaju piju mutnu gradsku vodu, a u naseljima poput Željuše, Prigrađana i Podgorana pitke vode uopće nema.

"Da cijela stvar bude još apsurdnija, godinu dana od povratka HDZ-SDA vlasti, gradska deponija Uborak je u takvom stanju da cijelom gradu prijeti prava ekološka katastrofa. Sva ova pitanja, kao ni mnoga druga, za vladajuću koaliciju u Mostaru nisu bitna. Umjesto toga, za njih je najvažniji cilj povećati cijene vode i odvoze smeća, odnosno još jednom udariti po 'džepovima' građana što je više i brže moguće", zaključuju iz mostarskog SDP-a.

Ivan Zelenika i Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Ivan Zelenika i Mario Kordić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Gradonačelnik Mario Kordić ističe kako on lično nije sklon podizanju cijena, ali da je u Programu rada Gradskog vijeća mnoštvo odluka koje bi se trebale u toku godine donijeti, te da će se među njima sigurno raspravljati i o cijenama komunalnih usluga.

"Hoće li to uzrokovati poskupljenje odlučit će gradski vijećnici. Ono što sam ja komunicirao prema vani je da se javna preduzeća konsolidiraju. Konkretno kad je Vodovod u pitanju da se smanje gubici koje imamo od 50 posto zbog mnoštva ilegalnih priključaka i činjenice da se ljeti prska voda po ulicama bez ikakve brige, zbog čega građane pozivam da malo štede vodu. Ali je posao direktora da naprave reda, a onda ćemo sigurno raspravljati da li ova cijena koja je najniža u državi može kao takva opstati ili će se raditi neki drugi model", zaključio je Kordić.