Lobiranje za SNSD
51

Da li je politika Trojke suprotstavljena američkom pristupu izolacije Dodika?

S. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Prošle sedmice partneri u vladajućoj koaliciji, HDZ, SNSD i Trojka, a nakon sastanka u Istočnom Sarajevu, postigli su dogovor da pristupe procesu izmjena Izbornog zakona BiH u državnom parlamentu.

Predstavnici stranaka su takav dogovor opravdali potrebom da se deblokira evropski put, a nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zaprijetio blokadom institucija nakon što je visoki predstavnik nametnuo nove izmjene Izbornog zakona koje se odnose na tehnički dio izbornog procesa i ovlasti Centralne izborne komisije.

"I ono što smo dosad postizali je da zajedničkim dogovorom dođemo do zakonskih rješenja koja ćemo mi donositi, a ne koja će biti nametnuta", kazao je nakon sastanka predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Dodik je kazao da su spremni da pokušaju u narednih nekoliko dana da upute Izborni zakon u parlamentarnu proceduru, a razmatrali bi poziciju CIK-a i izbora članova Predsjedništva BiH.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je dodao da će se to desiti do idućeg petka (25. april).

Stav OHR-a i Amerikanaca

Visoki predstavnik Christian Schmidt je pozdravio inicijativu stranaka da nastave svoju opredijeljenost, ali uz jasan uslov.

"Bez obzira na to, ne smije doći do umanjivanja standarda koje preporučuje OSCE/ODIHR, te se o nadležnostima Centralne izborne komisije BiH ne može pregovarati", kazao je Schmidt.

Amerikanci su u reakciji na sastanak kazali da već 30 godina pozivaju političke lidere da usvoje reforme koje su potrebne za napredak zemlje preme NATO i EU.

"Čvrsto smo se držali tih standarda, a kada su stranački lideri predložili rješenja koja nisu u skladu s njima, izrazili smo svoju zabrinutost i privatno i javno", rekli su iz ambasade SAD, a što se nesumnjivo odnosilo na sporazum Trojke, HDZ-a i SNSD postignut u Bakincima kod Laktaša.

U nastavku istog saopćenja poslali su indikativnu poruku da nisu smanjili očekivanja da bi usrećili lidere stranaka bilo koje stranke.

"Znamo da neki ljudi nisu sretni zbog toga, pa tako i neki stranački lideri, ali mi nismo tu da njima udovoljavamo", kazali su.

Suprostavljenost politike Trojke i Amerikanaca

Ovakve reakcija otvorile su pitanje da li je trenutni pristup Trojke sinhronizovan sa Amerikancima, ili je zapravo potpuno suprostavljen. S tim u vezi razgovarali smo s banjalučkom analitičarkom Tanjom Topić.

Ona je za Klix.ba kazala da Trojka ovakvim pristupom prvenstveno radi protiv sebe.

"Iz dana u dan (Trojka) puca sama sebi u noge, dajući nesuvisla obrazloženja prema kojima onome ko ih udara kamenom oni daju kruh. Trojka, HDZ i SNSD su više usklađeni sa pojedincima iz EU, neke od 'strateških poteza' donose, stiče se utisak, u dosluhu sa njima. Pojedinci iz Trojke su lobirali po EU za blagi pristup prema Dodiku, tako i u OHR-u. Ne mislim da to rade u dogovoru sa američkom ambasadom", kazala je Topić.

Ona smatra da je novi dogovor koalicionih partija pružanje pojasa za spašavanje SNSD-u, s obzirom da je u RS-u izglasan entitetski izborni zakon.

"Već izdaleka se može nazrijeti šta koga žulja, pa vidimo da je Trojka uz SNSD gadljiva na političku obojenost članova CIK-a, kojima se spočitava čak i šovinizam. Sve ono što im ne smeta kada oni kontrolišu institucije i kada su cijeli javni prostor zgadili šovinizmom i nacionalizmom. Opet se u nekoj od izjava naglasilo da ovaj izborni zakon mora riješiti i pitanje izbora članova Predsjedništva BiH. Također smo vidjeli kako se pojedinci zdušno zalažu za integritet izbornog procesa, vidjeli smo i zaključke NSRS da će se, ukoliko se ne ponište Schmidtove odluke, entitet osamostaliti. Svašta smo vidjeli pa je teško u svemu tome razaznati šta ko hoće i da li hoće iskreno izmjene izbornog zakona ili nam razvlače pamet", rekla je Topić.

Smatra da će moguće riješenje vladajućih stranaka ići u pravcu ili ignorisanja ili puke kozmetičke izmjene ili potpunog omalovažavanja izmjena Schmidta.

"Prema 'kolonijalnim silama' bice korištena arogantna retorika, i dalje negiranje autoriteta OHR-a. Vidjeli smo da odnos Trojke prema OHR istina u daleko blažoj varijanti korespondira sa percerpcijom o kolonijalnoj sili", rekla je Topić.

Smatra ipak da nije realno da se dogovor o Izbornom zakonu provede.

"Ne treba potcjeniti njihovu spremnost da se dogovore o tome da će se nastaviti dogovarati", zaključila je Topić.