Osuda ruske agresije
48

Cvijanović zatražila od Konakovića da joj hitno dostavi informacije o Lagumdžijinom glasanju u UN-u

SRNA/Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Željke Cvijanović zatraženo je od ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića da hitno i bez odlaganja, u što kraćem roku, dostavi informacije o okolnostima koje su prethodile postupku ambasadora BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžije.
Lagumdžija je u Vijeću sigurnosti podržao dokument kojim se Rusija poziva da prekine "agresorski rat i povuče svoje trupe iz Ukrajine".

Jedino Srbija i Rusija nisu podržale ovaj dokument koji se jučer našao na glasanju na sjednici UN-a. Zbog toga smo danas dobili pohvalu predsjednike Evropske komisije Ursule von der Leyen, koja je kazala da smo konačno usaglasili vanjsku politiku sa EU.

Cvijanović u svom zahtjevu traži od Konakovića informaciju da li je Lagumdžija, uprkos izostanku saglasnosti Predsjedništva BiH, za svoj postupak imao njegovu ili instrukciju Ministarstva vanjskih poslova.

U zahtjevu se navodi da je Lagumdžija potpisao zajedničku izjavu bez ovlaštenja i saglasnosti članova Predsjedništva BiH kao nadležnog organa za vođenje vanjske politike.

Podsjeća se da je u Ustavu BiH propisano da je Predsjedništvo BiH vrhovni organ u domenu vanjske politike koji konsenzusom i saglasnošću članova donosi odluke o svim pitanjima vanjske politike.

"Iz navedenog jasno proizlazi da Predsjedništvo BiH kao nadležni organ za spoljnu politiku, preko drugih organa, u prvom redu Ministarstva spoljnih poslova BiH, predstavnika diplomatsko-konzularne mreže, ambasada i njihovih predstavnika, ambasadora, prezentuje svoje zvanične stavove o međunarodnim pitanjima, te da oni uvijek i isključivo moraju izražavati konsenzus i usaglašenost članova Predsjedništva o važnim pitanjima, a ne samovoljna mišljenja", navodi se u zahtjevu.

Ističe se kako njima sporna situacija baca mrlju na međunarodni ugled BiH i ima tendenciju da dodatno uruši stabilnost u njenoj političkoj strukturi, "pogotovo imajuću u vidu činjenicu da se BiH od početka rusko-ukrajinskog sukoba nije svrstala ni na jednu od strana, te da od početka sukoba promoviše neutralnost i želju za uspostavljanjem mira, kao i da se Predsjedništvo BiH, kao nadležni organ za spoljnu politiku, o predmetnoj zajedničkoj izjavi ni u jednom momentu nije očitovalo", navedeno je u zahtjevu iz kabineta Cvijanović.