Okrenuti se budućnosti
105

Cvijanović u Atini: Vjerujem da smo naučili lekcije iz naše teške prošlosti

FENA/SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Željka Cvijanović učestvovala je danas u Atini na forumu "Balkan - Crno more" i obratila se učesnicima o temi "Regionalna saradnja - integracija bazirana na ekonomskoj geografiji".

U svom obraćanju Cvijanović je ocijenila da je danas, u složenim globalnim okolnostima, važnije nego ikada jačati partnerstva, ekonomske veze i regionalnu saradnju te kazala da forumi poput ovog daju mogućnost za bolje razumijevanje problema u regionu.. 

Istakla je da zemlje Zapadnog Balkana imaju odličnu priliku da se pripreme za evropske integracije kroz različite regionalne inicijative, poput Berlinskog procesa i Otvorenog Balkana, koje podrazumijevaju veći nivo ekonomske saradnje, poboljšanu lokalnu i regionalnu infrastrukturu i brojne olakšice privredi i građanima. Ističe kako je to posebno važno danas u ekstremno komplikovanoj globalnoj situaciji

Cvijanović je ocijenila da su međunarodni intervencionizam i pristrasnost jedan od uzroka za nizak nivo bilateralne političke saradnje i međusobnog razumijevanja u regiji.

Naglasila je da je obaveza političkih lidera da budućim generacijama ostave bolje političko, sigurnosno i ekonomsko okruženje te mirnu i prosperitetnu regiju koja će doprinijeti evropskoj i globalnoj stabilnosti.

"Želimo da one žive u mirnom i naprednom regionu koji će dati doprinos globalnoj stabilnosti, a ne prijetiti. Vjerujem da smo naučili lekcije iz naše teške prošlosti i da ćemo energično raditi na tome da stvorimo bolju budućnost produbljavanjem našeg partnerstva i jačanjem naših infrastrukturnih i ekonomskih veza", istakla je Cvijanović.

Naglasila je da i dalje postoje ozbiljne prepreke koje zahtijevaju političke napore i mjere kako bi se dostiglo zaista bolje okruženje u smislu sigurnosti i ekonomije. Prema njenim riječima, važno je da politički lideri, poslovni ljudi, preduzetnici, intelektualci i medijski radnici pokažu spremnost i ulože sve neophodne napore kako bi promijenili negativan imidž Balkana u globalnom okviru.

"Hajde da ne budemo naivni. Iako veliki dio odgovornosti sigurno leži kod političkih lidera naših zemalja, nisu samo oni ti koji stvaraju i vode političke procese u našem regionu. Zapravo, mnogi se stvaraju i vode spolja, gdje pristup zemljama i političarima regiona nije uravnotežen i često mu nedostaju osnovna dosljednost ili kredibilitet", naglasila je Cvijanović.

Prema njenim riječima, slika Balkana kao nestabilnog i sukobljenog regiona ostala je takva ne samo zbog tragičnih događaja iz prošlosti, već i visokog nivoa nerazumijevanja i nepovjerenja evidentnog u pojedinim zemljama pojedinačno i regionu kao cjelini.

"Područje Balkana u prošlosti je povezivano sa nestabilnošću i političkim podjelama. Mnogi teoretičari, novinari i kreatori mišljenja su nakon rata u bivšoj Jugoslaviji koristili termin 'balkanizacija' kako bi aludirali na slične sukobe i procese dezintegracije u drugim dijelovima svijeta. Taj imidž, koji je jednom stečen, nije uklonjen do danas. Iskreno govoreći, mnoge nesigurnosti su i dalje prisutne i ako želite da ih prevaziđete, potrebni su kredibilniji, realniji i održiviji postupci", naglasila je Cvijanović.

Cvijanovićeva je skrenula pažnju i na to da je, pored unutrašnjih političkih briga u svakoj od zemalja zapadnog Balkana, i dalje prilično nizak intenzitet bilateralne političke interakcije unutar regiona.

"Čvrsto vjerujem da postoji dobra budućnost za naš region, ali moramo da naučimo kako da iskoristimo prednosti kako bismo ih učinili korisnim za sve nas", naglasila je Cvijanović.

Cvijanović je skrenula pažnju i na to da postoje sjajne mogućnosti za ulaganje i u BiH, uz povoljan geostrateški položaj u srcu jugoistočne Evrope, u centralnom dijelu Balkanskog poluostrva, što omogućuje pristup tržištu od 600 miliona ljudi, na osnovu nekoliko sporazuma i dogovora o slobodnoj trgovini.