BiH
8

Cvijanović: Riješeno pitanje učešća kantona u mehanizmu koordinacije

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas novinarima u Sarajevu da su finalizacijom mehanizma koordinacije riješena i pitanja učešća kantona u ovom mehanizmu, odnosno u procesu evropskih integracija BiH.

"Riješili smo pitanje kantona, dakle sve ono što se odnosi na poziciju kantona i to nije nikakav problem, kada govorimo o stavu Republike Srpske, da se oni naknadno uključe. Kolege iz Federacije BiH radile su u međuvremenu na tome i stavili kantone na sve one pozicije na kojima misle da treba da se nalaze kada je u pitanju odlučivanje", rekla je Cvijanović novinarima nakon sastanka u Sarajevu i nakon konferencije za novinare koji su bili posvećeni mehanizmu koordinacije.

Ona je navela da su učesnici ovog procesa razmatrali poziciju kantona, koliko su oni uključeni u proces odlučivanja, da li mogu i o čemu mogu da odlučuju u skladu sa ustavnim nadležnostima, tako da je obezbijeđena njihova apsolutna prisutnost mehanizmu koordinacije.

"Nemamo ništa protiv toga, smatramo da je dobro da svako bude uvažen, da se svako osjeća dobro, da može da reaguje, ali isto tako da predlaže i da se njegov glas zaista uzima u obzir. Za nas je to prihvatljivo", naglasila je premijer RS.

Sada nema više nijednog otvorenog pitanja kada je riječ o mehanizmu koordinacije, sve je poslagano, ističe Cvijanović, ocjenivši da će to biti funkcionalno.

"Nisam baš uvijek optimistična, ali sam sigurna da ovakav sistem koordinacije može da funkcioniše, da može dati rezultate i da može da nas ne guši, što jeste glavna stvar koja treba da se postigne - da svako obavlja svoj dio posla, da zajedno obavljamo određene poslove, a da pri tom ne moramo da strahujemo i da gubimo vrijeme na besmislene stvari, ali i na one koje se odnose na preuzimanje nadležnosti nekog nivoa, što bi bilo zaista nedopustivo", rekla je Cvijanović.

Ona je izrazila uvjerenje da je postignuto dobro rješenje koje će sigurno funkcionisati.