BiH
32

Cvijanović: Protesti opozicije u RS-u neće ništa promijeniti

FENA
Željka Cvijanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željka Cvijanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Protesti opozicije u Republici Srpskoj (RS), 14. maja, neće ništa promijeniti, jer nemaju šta da ponude, a vladajući blok u RS-u će imati svoj miting i sve će proteći mirno, ustvrdila je danas predsjednica entitetske vlade Željka Cvijanović.

Opoziciju je optužila da pravi atmosferu da bi moglo doći do nekih problema, ali smatra da će ta dva skupa "biti fizički odvojena" i da svako ima pravo da u skladu s demokratskim pravilima kaže šta misli o onom drugom.

Cvijanović je rekla da će vlast u RS-u na mitingu iznijeti stavove o tome „kako danas izgledaju stvari u BiH i RS-u“.

"Ne želimo da prihvatiti diktaturu Sarajeva, kao ni građani RS-a. Ne želimo da Sarajevo bude mjesto gdje se donose političke i finansijske odluke za RS", rekla je Cvijanović novinarima u RS-u navodeći da se u RS-u odlučuje o tom entitetu.

"Ne sporimo činjenicu da smo 'stavljeni' u kontekst koji se zove BiH, ali to ne znači da mi u Banjoj Luci treba da klimamo glavom, a da tamo u Sarajevu neko radi šta god hoće, provodeći politiku ili Bakira Izetbegovića ili Saveza za promjene, koji uopšte nije svjestan šta radi nekim svojim postupcima", ustvrdila je Cvijanović.

Na zahtjev Saveza za promjene da se poništi odluka o poskupljenju struje u RS-u, kazala je da je cijena električne energije u RS-u "i nakon poskupljenja najjeftinija u okruženju".

"Uopšte me ne interesuje šta je tražila opozicija u RS-u", ustvrdila je Cvijanović navodeći da vlast ima svoj plan, a opozicionari svoj, te da su to dva različita politička koncepta.

Opozicija, kaže, ima pravo da, dok se ponaša u skladu s zakonom, na demokratski način iskaže svoj stav i to pravo će iskoristiti i vladajuće stranke u RS-u na mitingu 14. maja u Banjoj Luci.