BiH
0

Cvijanović nije potvrdila da će prisustvovati 20. godišnjici genocida u Srebrenici

FENA
Željka Cvijanović
Željka Cvijanović
Premijerka Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović nije danas potvrdila da će prisustvovati obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Cvijanović je rekla da svake godine delegacija Vlade RS-a prisustvuje komemorativnom skupu, ali da ne zna ko će biti u delegaciji ove godine.

"Ne znam ko će biti u delegaciji, ali će biti prisustvo Vlade, kao i svake godine", dodala je u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Direktor Memorijalnog centra Potočari Mersed Smajlović nedavno je rekao da su u poodmakloj fazi pripreme za obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici, formiran je organizacioni odbor, te pododbori.

"Ove godine će biti i više zvanica iz države i svijeta i više posjetilaca. Dolazak na komemoraciju ovog 11. jula u Srebrenicu dosad su, između ostalih, potvrdili hrvatska predsjednica te makedonski i crnogorski predsjednici", kazao je on.

U Memorijalnom kompleksu Potočari dosad je ukopano 6.241 žrtva genocida, a oko 230 ih je ukopano na drugim lokacijama po želji porodica.

"Dosad je identificirano oko 65 žrtava, a po procjeni Centra za identifikaciju u Tuzli, bit će ih identificirano oko stotinu do dženaze 11. jula. Taj broj se može povećati na nekoliko stotina ako se porodice saglase da svoje najmilije ukopaju s malim procentom kostiju", kazao je Smajlović i dodao da Memorijalni centar Potočari godišnje posjeti oko 100.000 ljudi.