BiH
108

Cvijanović: Nakon odluke u Britaniji uslijedit će više lančanih reakcija

FENA
Željka Cvijanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željka Cvijanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da će odluka Velike Britanije o izlasku iz EU sigurno izazvati lančanu reakciju na različite načine.

Sada će, kaže, neke države članice EU možda poželjeti da i one organizuju referendum i izađu iz EU.

Drugo pitanje je, kaže, šta se dešava na nacionalnom terenu u nekim državama koje su složenog karaktera.

"Evo jedna od njih je Velika Britanija koja je odlučila da izađe iz EU i pitanje je šta će se sada dešavati sa njenim konstitutivnim dijelovima. Vidimo da ima problem u Škotskoj, koja je za ostanak u EU zato što je prethodno glasala protiv izlaska iz Velike Britanije jer se plašila da će time izgubiti status u EU", istakla je Cvijanović.

Po njenim riječima, treći problem za sve zemlje koje pretenduju da se nađu u članstvu EU jeste da je približavanje ili priključenje EU sada zaista na nekom dugom čekanju, jer će Evropi biti potrebno nekoliko godina da se i sama konsoliduje i da izvrši reforme koje je inače trebalo da izvrši prije nekoliko godina da se ne bi dešavale ovakve stvari.

Cvijanović je u izjavi novinarima rekla da je tu cijeli niz problema koji se sada otvara, dodavši da je EU jedna birokratizovana struktura, napomenuvši da je teško donositi odluke o članstvu koje ima 28 država.

"Njima sada predstoji vrijeme reorganizacije institucija, reformisanje, mijenjaju se određena pravila i propisi, pravit će se vjerovatno relaksiranija struktura u odnosu na ovu kakva je sada", dodala je.

Predviđa i da će se Evropa sada polako vraćati svom historijatu kada je to bila jedna jaka ekonomska zajednica.

"Gledano dugoročno, mislim, da će sigurno ostati namjera svih zemalja zapadnog Balkana da se kreću ka EU i vjerujem da će ona biti reformisana i praktično biti siguran kišobran za sve koji budu htjela unutar nje da žive, posluju, putuju i obezbjeđuju slobodan protok robe, ljudi, kapatala", ocijenila je predsjednica Vlade RS-a.