BiH
138

Čuvaj srce: Zeničani sa profesionalnim trenerima plesali za zdraviji život

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Zavod za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona povodom obilježavanja Svjetske sedmice srca danas je na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici proveo kampanju pod motom "Čuvaj srce".

U cilju podizanja svijesti javnosti o značaju praktikovanja zdravih životnih navika, u okviru realizacije kampanje Zavod za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona je organizovao javni trening za sve Zeničane i Zeničanke. Trening je održan na platou ispred Robne kuće "Bosanka", a građanima Zenice predstavljene su brojne sportske aktivnosti koje mogu pomoći kao prevencija kardiovaskularnih bolesti.

Predstavnik Zavoda Nino Hasanica, magistar zdravstvene njege i menadžmenta, kaže da su dvije stvari bitne kod kardiovaskularnih oboljenja, prevencija i liječenje.

"Liječenjem se bave zdravstvene ustanove, dok Zavod radi na prevenciji ovih oboljenja. Većina prijevremenih smrtnih slučajeva, skoro 80 posto, su izazvane bolestima srca i krvih sudova, a one se jednostavno mogu prevenirati reduciranjem ili stavljanjem pod kontrolu faktora rizika, poput pušenja, fizičke neaktivnosti, loše prehrane i slično. Nažalost, broj oboljelih iz godine u godinu je sve veći, posebno kad se tome pridoda oboljevanje od šećerne bolesti. Bitno je naglasiti da se povećava i broj ljudi koji žive neaktivnim životom sa malo fizičke aktivnosti i riziko faktori se povećavaju što dolazi do kardiovaskularnih oboljenja" kaže Hasanica.

Zavod za javno zdravstvo ZDK je svim građanima osigurao i zdravstveno promotivni materijali na temu očuvanja zdravlja srca, a i treneri sportskih disciplina sa velikim zadovoljstvom su se odazvali današnjoj akciji. Trenerica zumba fitnesa Dila Seferović je kazala kako je bilo koja fizička aktivnost od velikog značaja za zdravlje i kardiovaskularni sistem.

"Došli smo da prezentujemo našim sugrađanima zdrav način života, da treba što više da se bave fizičkim aktivnostima i da se drže zdrave prehrane. Mi na naše polaznike zumbe stalno apeliramo da se bave nekim fizičkim aktivnostima jer je svaka dobra za naše sugrađane. Zumba se sastoji od kardio treninga i zbog toga je direktno povezana sa današnjom kampanjom. Moram da pohvalim naše sugrađane koji su zainteresovani za sve ove discipline, imamo dosta žena, ali je broj muškaraca znatno slabiji", zaključila je Seferović.