Nacionalni spomenik BIH
37

Ćupina na Partizanskom groblju u Mostaru: Ovdje je izvršen teroristički čin, još niko nije odgovarao

G. Š.
Mirad Ćupina (Foto: G. Š./Klix.ba)
Predstavnik SABNOR-a Mostar Mirad Ćupina danas je na Partizanskom groblju u Mostaru upozorio da je nacionalni spomenik naše zemlje i danas devastiran i bez zaštite, nakon što je uništeno u napadu 14. juna 2022. godine i da počinioci još nisu otkriveni.
"Na Partizanskom groblju je 14. juna 2022. godine učinjen teroristički čin, za koji još niko nije odgovarao, što je poražavajuće. To je za mene bilo planirano, organizovano i sprovedeno u djelo, jer je trebalo vremena da se 614 kamenih nadgrobnih ploča uništi", kaže Ćupina za Klix.ba.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Od tada, kako ističe, jedini odgovor koji dobiju zainteresovani za rješavanje tog slučaja, jeste da je istraga u toku, što, kako naglašava, nameće sumnju da se zapravo, po pitanju rješavanja tog slučaj ništa i ne radi.

"Da je deset miliona stanovnika u Mostaru do sada je morao biti neki trag i siguran sam da su se uz malo volje do sada počinioci morali pronaći. Realno govoreći, da uzmete 614 čačkalica i da ih lomite, treba nekoliko sati vremena, a mi govorio o 614 kamenih ploča koje se nisu mogle uništiti bez planirane organizacije i mnogo utrošenog vremena", ustvrdio je naš sagovornik.

Smatra kako je problem aktualnog sistema duboko ukorijenjen, što se očituje, kako ističe i time da na Dan državnosti BiH na Partizansko groblje nije došao ni jedan predstavnik obrazovnog sistema sa kantonalnog ni gradskog nivoa, niti predstavnik učenika iz bilo koje škole.

"Mi smo danas očekivali, na Dan državnosti BiH, da će predstavnici školskog sistema u HNK i Grada Mostara poslati ovdje djecu, bar po jedno iz svake škole, jer to čitavo vrijeme tražimo, ali oni to ne žele. Ne prihvataju ni našu inicijativu da se organizuje omladinska akcija za školarce, da se ovdje duže, jer im to očito nije interes. Postojeće političke strukture žele da se predstave sadašnjim i budućim generacijama kao da je od njih počela država BiH, što mi ni pod kojim uslovima ne želimo da prihvatimo", zaključio je Ćupina u razgovoru za Klix.ba.

Na kraju podsjeća da je Partizansko groblje u Mostaru nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, koji je slovio za jedan od najljepših u Jugoslaviji, te da ga u sklopu školskih izleta dolaze posjetiti djeca iz Italije i drugih zemalja, ali ne iz Mostara i BiH, što ocjenjuje poražavajućim.

"Sve dok ne budemo prihvatili svoju prošlost i djecu ne budemo učili zajedništvu nećemo daleko ići", upozorio je predstavnik mostarskog SABNOR-a.

U nadi da će njegove generacije, ipak dočekati da se konačno nađu počinioci nemilih scena na Partizanskom groblju, te da će se vratiti stari sjaj nacionalnom spomeniku naše zemlje, pozvao je mlade generacije da ne dozvole da ih politike zavađaju, nego da uzmu štafetu budućnosti i nastave graditi BiH po mjeri svakog čovjeka.