Putuje u Brisel
0

Ćulov: Usvojili smo Nacrt Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije, spremni smo brzo reagovati

E. A.
Edin Ćulov
Edin Ćulov
Edin Ćulov, premijer BPK Goražde jedan je od učesnika Drugog političkog foruma u Briselu.

Poput većine članova bh. delegacije očekuje da se donesu zaključci te izvrši dodatni pritisak kojim će se ubrzati donošenje propisa u BiH, a koji su uslov za otpočinjanje pregovora BiH sa EU.

"Obzirom da je 14 prioriteta kao uslov otpočinjanja pregovora uglavnom na nivou institucija BiH i da kantoni imaju dosta manje obaveza u ovom trenutku, ono što je bilo pred BPK Goražde u dosadašnjem procesu mi smo uglavnom ispunili zajedno sa drugim nivoima vlasti i kantonima", izjavio je Ćulov.

BPK Goražde aktivno učestvuje u izradi i donošenju nacionalnog Programa integrisanja, kao jednog od uslova da bi se, uopće, krenulo u pregovore.

"Usvojili smo u nacrtu Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije, a formirat ćemo Agenciju za borbu protiv korupcije. Spremni smo da jako brzo reagujemo na sve ono što bude postavljeno pred naš kanton kao obaveza u ukupnom procesu pridruživanja. Očekujemo da će EK izvršiti dodatni pritisak na sve aktere iz BIH kako bi se usvojilo nekoliko ključnih zakona koji su uslov za otpočinjanje pregovora", istakao je Ćulov.

Na pitanje da li je realno očekivati da pregovori počnu prije marta, Ćulov je kazao kako je optimista, ali da sve zavisi od političke volje i slaganja najvećih političkih aktera BiH.