BiH
0

Crnadak: Predsjedavajući VM BiH bit će poznat do kraja godine

FENA
Partija demokratskog progresa (PDP) očekuje da će izbor i potvrđivanje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH biti završeno u ovoj godini, a tokom januara i kompletiranje njegovog kabineta, izjavio je danas u Banjoj Luci generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak.

Potvrdio je da je unutar Saveza za promjene, kao i strankama partnerima na nivou BiH, bilo razgovora o učešću njihovih predstavnika u novom Vijeću ministara, ali da će se konačna odluka donijeti uskoro.

Nije želio da potvrdi da li je on jedan od kandidata za pozicije u Vijeću ministara BiH, u kojem će, kazao je, PDP sigurno biti zastupljen.

Glavni odbor PDP-a je na današnjoj sjednici u Banjoj Luci konstatirao da će vrlo aktivno i ozbiljno uzeti učešće u vlasti na nivou BiH te učiniti sve da prve mjere, prvenstveno ekonomske, budu što prije usvojene.

"Najvažnija je stvar da se u ovoj zemlji počne što prije bolje živjeti", rekao je Crnadak te naglasio da će u prvom planu biti i mjere protiv korupcije.

Ponovio je i da će njihovo djelovanje na nivou BiH biti i u odbrani ustavne pozicije RS u okviru BiH.

Uvjeren je i da nova entitetska vlada neće donijeti ništa novo, jer će na njenom čelu biti ista premijerka, kao i većina ključnih ministara.

"Također, unutar vladajuće koalicije u RS-u je smanjen utjecaj SNSD-a i ovo što danas gledamo je ucjenjivanje od strane koalicionih partnera", smatra generalni sekretar PDP-a uz stav da buduća Vlada RS-a neće dočekati kraj mandata.

Komentirajući nezvanične navode o povlačenju ruskih partnera iz Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, koja je u velikim gubicima, Crnadak je na pres-konferenciji rekao da "danas ima sve više pokazatelja da bi i iz te privatizacije mogla proizaći jedna velika afera“.

"Postoje neke naznake da bi to mogao biti drugi "Birač“, ali još je teško davati neku ocjenu", dodao je Crnadak uz opasku da nisu izmirene obaveze koje su ruski kupci bili dužni da uplate prema budžetu RS-a.

Kada su u pitanju protekli opći izbori, na sjednici Glavnog odbora PDP-a su konstatirali da je režim, na čelu sa SNSD-om, stavio u funkciju svoje kampanje, kako je rekao, sve strukture od RTRS-a do javnih preduzeća i entitetskih resursa.

"U takvim uvjetima i PDP i Savez za promjene su napravili dobar rezultat i s ovim izborima su počele promjene, koje se neće moći zaustaviti, jer je pad SNSD-a i njihovim koalicionih partnera nezaustavljiv", zaključio je generalni sekretar PDP-a.