BiH
1

Crnadak: Na sastanku u Berlinu o borbi protiv korupcije i evropskoj budućnosti BiH

Piše: T. Č.
Evropska budućnost naše zemlje, borba protiv korupcije i zahvalnost Njemačkoj na političkoj i finansijskoj podršci su glavne poruke koje će ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak tokom sutrašnje posjete Berlinu prenjeti njemačkom ministru vanjskih poslova Frank-Walteru Steinmeieru.

''Tokom sastanka u Berlinu želim da prenesem da BiH ima konsenzus o svojoj evropskoj budućnosti da članstvo u EU žele sva tri naroda, oba entiteta i da smo spremni da reformišemo društvo, da ga učinimo efikasnijim i pravednijim'', rekao je danas u Banjoj Luci Crnadak i dodao da će ovom prilikom zatražiti i podršku za ekonomske i socijalne reforme.

Istakao je i da je BiH jedina evropska zemlja koja nema nijedan jedini slučaj visoke korupcije koji je procesuiran i koji je došao na sud, ali i da ne odustaju od borbe protiv korupcije.

''Ovo Vijeće ministra je spremno, ne da provodi političke progone, nego da stvori ozbiljne uslove, ozbiljnu političku atmosferu i ambijent u kojem pravosuđe može da radi ovaj posao i to je poruka koju želimo da kažemo Evropi'', istakao je Crnadak.

Na sastanku u Berlinu razgovarat će, kako kaže, i o podršci Njemačke, s obzirom na to da je ona jedna od ključnih zemalja koje su doprinjele da danas na sceni imamo novi evropski pristup BiH.

''Naše reforme nisu moguće bez jasne uloge RS-a i FBiH jer je veliki posao, u narednim mjesecima i godinama, upravo na entitetima i vrlo je važno da evropski pristup koji sada imamo ostane takav i ubuduće, da uvaži ono što je posao i nadležnost BiH i ono što je posao i nadležnost entiteta i kantona'', rekao je Crnadak.

Ministar Crnadak će tokom posjete Njemačkoj zajedno s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem učestvovati i na ministarskoj konferenciji o istočnomediteranskoj i zapadnobalkanskoj ruti po pitanju migranata. Izrazio je uvjerenje da će konačno biti dat jedinstven odgovor Evrope na ovu krizu.