Informacije iz MVP-a
54

Crnadak: Dodik i Tegeltija nikada nisu ni pokušali spriječiti da Schmidt dobije diplomatsku iskaznicu

D. Be.
Foto: TVN1
Foto: TVN1
Potpredsjednik PDP-a i narodni poslanik Igor Crnadak izjavio je da Milorad Dodik i Zoran Tegeltija u funkcijama člana Predsjedništva BiH i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH nikada nisu ni pokušali spriječiti da Christian Schmidt ne dobije diplomatsku iskaznicu u BiH.
"Od kada je imenovan u maju 2021. godine, prema našim saznanjima, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nikada nije uputio zvaničan dopis MVP-u niti je usmeno obavijestio ministra da Schmidt ne može dobiti diplomatsku iskaznicu i da mu se ne smije izdati. Prema našim informacijama, ovo se nije desilo niti od saradnika člana Predsjedništva. Tada se dešavala korona, nije se moglo ni očekivati, jer je glavni saradnik bio zauzet brojanjem para od medicinske opreme", izjavio je Crnadak.

On je kazao da ni Zoran Tegeltija (SNSD), koji je bio predsjedavajući Vijeća ministara, nije uputio zahtjev Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) niti ih je usmeno obavijestio da se Schmidtu ne smije izdati dipomatska iskaznica.

"Oni nikada nisu na sjednicama institucija u kojima su se nalazili ovo pitanje stavili na dnevni red. Nikada ovo nisu postavili kao problem, ni na Predsjedništvu BiH ni na Vijeću ministara BiH", dodao je Crnadak.

Kazao je da nisu ništa uradili da zakomplikuju status Schmidta u BiH osim što su davali izjave.

"A izjave nemaju veliko značenje pogotovo kada jedno pričate, a drugo adite", zaključio je na press konferenciji koja je održana danas u Banjoj Luci.