BiH
0

Crna Gora: Parlament večeras proglašava neovisnost

FENA
Crnogorski parlament će u subotu u 20 sati, na svečanoj sjednici, proglasiti neovisnost Crne Gore na temelju rezultata referenduma o državnom statusu.

Na zasjedanju će biti usvojeno izvješće o rezultatima glasanja na referendumu, koji će podnijeti predsjednik republičkog izbornog povjerenstva, slovački diplomat František Lipka.

Nakon toga zastupnici će donijeti Odluku o proglašenju neovisnosti i Deklaraciju neovisne Crne Gore.

"Deklaracija je prva reakcija crnogorskog parlamenta prema obavezama koje slijede nakon proglašenja neovisnosti", kazao je Miodrag Vuković, šef zastupničkog kluba vladajuće Demokratske partije socijalista, dodajući kako su "u tom dokumentu sadržane odredbe kako će se razvijati unutarnji odnosi u Crnoj Gori i ona kao država".

Deklaracija sadrži i odredbe o razdruživanju sa Srbijom i preuzimanju obaveza koje je Crna Gora prenijela Beogradskim sporazumom na Državnu zajednicu, kao i načini na koje će to biti učinjeno.

"Treći proces, koji je reguliran tim dokumentom, pojačana je diplomatska aktivnost u cilju što bržeg prijema Crne Gore u međunarodne organizacije i asocijacije, uz obavezu da Crna Gora doprinese stabilizaciji regije razvojem dobrosusjedske suradnje", rekao je Vuković.

Svečanoj sjednici crnogorskog parlamenta, kako su najavili, neće nazočiti zastupnici oporbene Narodne stranke (NS), Srpske demokratske stranke (SDS), Srpske narodne stranke (SNS), dok će čelništvo Socijalističke narodne partije (SNP), vodeće u unionističkom bloku, tijekom dana odlučiti hoće li doći na svečanost.