BiH
0

Čović: Prvo ustavne promjene pa reforma policije

FENA
Lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović smatra da je možda preuranjeno razgovarati o organizovanju policije u BiH na nižim nivoima, s obzirom na to da će se ustavnim reformama napraviti uređenje BiH.

"Bojim se da bismo onda morali to da radimo dva puta“, kazao je Čović gostujući u petak navečer u emisiji Radio-televizije RS-a. On je rekao da je kod reforme policije u BiH, možda, "mudrije da se sačekaju ustavne reforme, jer svuda u svijetu policijska struktura prati uređenje izvršne, odnosno zakonodavne vlasti".

Komentirajući presudu Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore, Čović je kazao da su u zabludi oni koji misle da se na toj presudi može graditi neka bolja pozicija za naredne pregovore o ustavu ili bilo koje druge reforme.

„Ako je već presuda donesena, ako je ne možemo promijeniti, onda svojim komentarima ne treba otvarati nove ratove. Što se više bavimo prošlošću, manje nam je prostora ostalo za neku normalnu budućnost, prije svega za mlade ljude“, ocijenio je lider HDZ-a BiH.

Iznio je i stav da „ako su Bošnjaci željeli“ drugačiju presudu, trebali su se i drugačije organizovati.

„Mislim da je bila mala vjerovatnoća da ona bude drugačija, jer smo znali da i taj sud, koji ju je donio, ima značajne dimenzije političkog djelovanja“, dodao je Čović.

On je kazao da su sve izjave koje se mogu čuti u vezi s tom presudom s obje strane jednako radikalne i opasne.

"U ratu je bilo užasa i zločina širom BiH. Počinjen je genocid u BiH i to ne treba skrivati. Ono što smo do sada trebali uraditi je pravno procesuirati osobe koje su odgovorne za te zločine, a sve drugo su spekulacije. Što se prije oslobodimo spekulacija, moći ćemo da mislimo na budućnost“, smatra Čović.