BiH
0

Čović: Nisam uvjeren da ćemo pitanje izbora članova Predsjedništva BiH lako riješiti

FENA
Više nisam uvjeren da ćemo pitanje izbora članova Predsjedništva BiH lako riješiti, kazao je nakon razgovora s predstavnicima međunarodne zajednice i evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fuleom, predsjednik HDZBiH Dragan Čović.

Istakao je da HDZBiH ostaje privržen dogovoru po pitanju izbora u Dom naroda BiH kao i razgovorima s ostalim liderima stranaka kada je u pitanju izbor Predsjedništva BiH.

"U razgovoru smo ponovili modele koji su prihvatljivi za HDZBiH i riječ je o tri modela. Jedan je već u parlamentarnoj proceduri a tiče se indirektnog izbora članova Predsjedništva BiH. Postoji mogućnost ovakvog biranja na području čitave BiH ali i mogućnost za asimetrična rješenja. To znači direktini izbor u Republici Srpskoj i indirektni izbor u FBiH", kazao je Čović.

Drugi model odnosi se na direktni izbor gdje HDZBiH vidi dvije mogućnosti.

Prva, da dva člana iz FBiH budu birana kroz dvije izborne jedinice, a druga da dva člana iz FBiH budu birana kroz deset kantona po modelu minimalne multietničke zastupljenosti.

"Vjerujemo da svako od ovih rješenja do kraja uvažava presudu Sejdić-Finci i može biti rješenje za svakog građanina u BiH", zaključuje Čović.

U toku je sastanak predstavnika međunarodne zajednice i SNSD-a.