BiH
0

Čović neće doći na Tihićev sastanak

SRNA
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović neće se odazvati sastanku koji je za 14. decembar u Sarajevu zakazao lider SDA Sulejman Tihić, a na kome bi trebalo da se razgovara o raspodjeli ključnih funkcija na nivou BiH.

Čović je rekao da će 14. decembra u Jajcu biti održana proširena sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH i da nije u mogućnosti da ide u Sarajevo, naglašavajući da se nikada neće odazvati sastanku za koji prethodno ne bude dogovora političkih lidera i za koji mu stigne pismeni poziv na kome su datum i vrijeme.

"To samo može uraditi visoki predstavnik koji ima ta ovlaštenja, a mi se moramo dogovarati", poručio je Čović.

Prema njegovim riječima, HDZ BiH je usvojio viđenje ključnih funkcija na državnom nivou i taj će dokument danas na uvid poslati Tihiću i svim ostalim političkim liderima.

"Suština je apsolutni paritet na svim funkcijama i to je BiH za koju se ja zalažem. Tu nema nikakvih popisa iz 1990-tih. Mi smo vrlo precizno podijelili sve funkcije na nivou države u četiri kategorije i rekli da mora postojati apsolutni paritet svih naroda kada se govori o 'prvim osobama'", poručio je Čović.

On je dodao da se o strukturi zaposlenih može govoriti o onome što je predvidio Ustav, odnosno o popisima iz 1991. godine.

"Ustav govori o ravnopravnosti naroda, a gdje se to najbolje može ostvariti nego kroz paritet u tim funkcijama. Tihić i neki drugi to ne vide tako, ali to je BiH u kojoj će se svi osjećati ravnopravni", rekao je Čović, pojasnivši da će isti prijedlog biti napravljen i za raspodjelu mjesta na federalnom nivou.