BiH
77

Čović: Ne idemo u Beograd na Vučićev poziv, zajednički smo dogovorili tu posjetu

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dragan Čović, predsjedavajući predsjedništva BiH, danas je na konferenciji za medije govorio i o najavljenoj posjeti Beogradu.

Naime, Čović je govorio kako se nada da će posjeta doprinijeti smirivanju strasti te da Predsjedništvo BiH u Beograd ne ide na isključivi poziv predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

“Mi smo složili stvari da ispadne da idemo na poziv Vučića. Ovo što govorim možda nije diplomatski, ali je tako. To je zajedničko traženje rješenja. Konsultirao sam gospodina Izetbegovića i on je imao isto mišljenje, kao i gospodin Ivanić. Kontaktirali smo onda gospodina Vučića i dogovorili da bi ovo mogao biti izlaz”, rekao je Čović.

Pored smirivanja tenzija cilj posjete je, kako je danas rekao Čović, i da se malo smanji pritisak na Izetbegovića.

"Posjetom bismo i malo smanjili pritisak na Izetbegovića, koji se dešava u BiH. Osobno mislim da ja moram biti uz kolegu člana Predsjedništva BiH bez obzira na to kako će ko definirati tu situaciju”, rekao je Čović uz napomenu da su se svi morali ponašati drukčije te da je organizacija morala biti bolja.

Čović je govorio i o posjeti Tomislava Nikolića BiH. O tome će se razgovarati i tokom posjete Beogradu, a Čović smatra da bi Nikolić u BiH mogao doći u septembru ili oktobru ove godine.

Iako se protokol posjete Beogradu dogovara, najvjerovatnije je da će svi sastanci biti održani u Beogradu, a ne u rezidenciji u Karađorđevu.