BiH
0

Čović: Na političarima je da stvaraju uvjete za život svih građana, pa i povratnika

FENA
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović ocijenio je u subotu u Banjoj Luci da je na političarima u BiH da stvaraju korektne uvjete za život svih građana, pa tako i za one koji žele da se vrate u svoje prijeratne domove.

"Nažalost veliki broj ljudi se nije vratio u svoje domove, iako je formalno-pravno dobio u posjed svoju imovinu“, rekao je Čović u izjavi novinarima dodajući da se sada postavlja pitanje kako te ljude ohrabriti da se vrate.

Teško ih je, dodao je, nekom političkom pričom motivirati da se vrate, ali treba raditi na stvaranju boljeg ambijenta za povratak svih građana bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Čović, koji je u subotu u Banjoj Luci prisustvovao obilježavanju pete godišnjice drugog pastirskog pohoda Pape Ivana Pavla II. Bosni i Hercegovini, kaže da je zadovoljan činjenicom da danas na Petrićevcu, mjestu gdje boravio papa Wojtyla, izgrađen Caritasov socijalni centar za starije osobe, koji nosi njegov i naziv, i što će biti izgrađena u ratu porušena crkva.

"Prije pet godina posjeta pape Banjoj Luci bila je događaj visokog sigurnosnog rizika i tada je RS položila ispit i sa njenim predstavnicima vlasti tada smo napravili nešto veliko", rekao je Čović.

HDZBiH je učestvovala i sa svojim sredstvima u otvaranju Centra i obnovi crkve.