BiH
0

Čović: Marinko Čavara će sigurno biti predsjednik FBiH

SRNA
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara sigurno će biti novi predsjednik Federacije BiH (FBiH), tvrdi lider ove stranke Dragan Čović.

Čović je dodao da je na ostalim partnerima u vlasti u FBiH, prvenstveno na SDA, da predlože imena potpredsjednika FBiH.

"Jedino je za sada siguran Čavara. Na SDA je da predloži potpredsjednika i mandatara Vlade FBiH", dodao je Čović.

Za sada je izvjesno da će potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda dati SDP, a u opciji su aktuelni potpredsjednik Vlade FBiH Svetozar Pudarić i federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš.

SDP će, najvjerovatnije, imati najveći broj delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, minimalno trećinu, za razliku od Demokratske fronte, koji će, možda, biti zastupljen samo sa jednim srpskim delegatom.

Glavni kandidat za potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda je Aljoša Čampara.

Prema Ustavu FBiH, za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH potrebna je minimalno trećina u svakom od klubova u Domu naroda parlamenta FBiH, a onda i prosta većina glasova u oba doma Parlamenta FBiH.

Čović vjeruje da bi na nivou BiH i FBiH izvršna vlast mogla da bude formirana već sredinom naredne sedmice, dodajući da još nije poznato kojem će pripasti koji resor u vlasti.

"Realno je, nakon izbora delegata u Dom naroda FBiH iz Sarajevskog kantona, da naredne sedmice formiramo vlast i da konačno završimo taj posao. Vjerujem da bi Dom naroda Parlamenta FBiH trebao izabrati rukovodstvo u FBiH, a Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH potvrditi kandidata za nivo BiH", pojasnio je Čović.

On je izrazio uvjerenje da isti dan može biti imenovan mandatar Vlade FBiH i prvi čovjek Vijeća ministara BiH.

Čović je naveo da još nije bilo riječi o tome kome će tačno pripasti koja pozicija na federalnom i nivou BiH.

"Kada je riječ o pozicijama u Vladi FBiH, naš stav ostao je isti - pet ministarskih pozicija plus jedno srpsko. U Vijeću ministara BiH to su tri ministarska mjesta i četiri zamjenika. O resorima ću uskoro razgovarati sa Izetbegovićem", najavio je Čović.