Spremno 600 hiljada eura
86

Čović i hrvatski ministar Piletić dogovorili zajedničku socijalnu politiku za put BiH ka EU

G. Š.
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u Hrvatskoj Marin Piletić sastali su se u Mostaru, gdje je održan koordinacijski sastanak zvaničnika penzionog sistema i socijalne politike RH i BiH.

Nakon sastanka u zgradi HDZ-a u Mostaru Čović i Piletić su kazali da su njihovi razgovori bili u svjetlu nastavka saradnje prijateljskih zemalja i podrške Hrvatske BiH na njenom evropskom putu.

Dragan Čović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: G. Š./Klix.ba)

"Dotakli smo se većine tema kako možemo biti na jedan jasan način u funkciji da se bolje obrazujemo i pripremimo za ono što jeste evropski standard danas kad je u pitanju segment socijalne zaštite. Kako mi maštamo da ćemo do kraja godine dobiti kandidatski status onda želimo biti spremni za sve ono što će nova izvršna vlast koju ćemo, nadam se do kraja godine uspostaviti na svim razinama, biti u mogućnosti u ovom segmentu na pravi način prakticirati, usvajajući najviše standarde", rekao je Čović.

Kazao je da postoji bezbroj stvari koje se u BiH moraju prilagoditi standardima Evropske unije i smatra da je to najbolje uraditi preko Republike Hrvatske, te njihova tranzicijska i druga iskustva ugraditi u sve nove zakone koji se moraju prilagođavati.

Marin Piletić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Marin Piletić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Ministar Piletić je naglasio da su u budžetu Hrvatske za narednu godinu osigurana sredstva od 600 hiljada eura za raspisivanje javnog poziva za saradnju jedinica lokalne samouprave Hrvatske i BiH na području razvijanja socijalnih usluga.

"Cilj je da se prvi put predviđenim sredstvima uspostavi suradnja na području socijalne politike i da to bude još jedan dokaza i jamac Vlade Republike Hrvatske snažnoj podršci prijateljskoj BiH i hrvatskom narodu u BiH, ali i BiH u cjelini na evropskom putu", kazao je Piletić.

Javni poziv i uslovi koji će biti nužni da bi se neko prijavio prema njegovim riječima će se predstaviti 21. januara u Livnu gdje će se predstaviti i model koji se po prvi put uspostavlja u 2023. godini.

"Uz sve što smo mi prošli prilikom pristupanja EU, sav transfer i znanja želimo prenijeti svima kojima to bude potrebno i BiH olakšati pristupni put", zaključio je hrvatski ministar nakon sastanka u Mostaru.