Nakon sastanka lidera 6 stranaka
0

Čović: Budimir treba da smijeni ministre, ali i da ponudi svoj mandat

SRNA
Dragan Čović
Dragan Čović
Lider HDZ BiH Dragan Čović rekao je da predsjednik Federacije BiH /FBiH/ Živko Budimir treba hitno da prihvati zahtjev federalnog premijera Nermina Nikšića za smjenu osam ministara, ali i da sam ponudi svoj mandat građanima BiH, jer ga oni nisu izabrali na mjesto na kome se nalazi.

On je izjavio novinarima nakon sastanka lidera šest stranaka koje čine većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH da u narednih 10 do 15 dana može biti završena priča o izvršnoj vlasti u FBiH i time stvoren ambijent da FBiH bar dvije godine normalno funkcioniše.

"Opozicija bi, ako ništa drugo, morala da se ponaša racionalno i u skladu sa nekim standardima koji vrijede u demokratskom svijetu. Svugdje u svijetu kada izgubite podršku parlamentarne većine podnosite ostavku, povlačite se i otvarate svoje mjesto onima koji imaju podršku", istakao je Čović.

On se nada da su svi koji su spolja podržavali sadašnju strukturu u FBiH shvatili nakon usvajanja, prije svega budžeta, da je došlo vrijeme da se da šansa da parlamentarna većina može normalno da funkcioniše, jer sve drugo su političke igre koje nikome neće donijeti ništa dobra.