BiH
27

Čović: 2016. reorganizirati BiH u racionalno uređenu državu

Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru jutros u 11 sati počelo je VI zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH na kojem će se birati novi predsjednik, Predsjedništvo te Sud časti, a bit će usvojena i Deklaracija te Izjava o Domovinskom ratu.

U radu Sabora učestvuje više od 500 izaslanika te veliki broj gostiju iz BiH i susjednih zemalja.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović, uoči početka zasjedanja, istakao je značaj održavanja današnjeg Sabora, kazavši kako će se danas potvrditi da Hrvatski narodni sabor nije zbir političkih stranaka ili da je u funkciji pojedinih stranaka, te da će sa njega biti upućene "poruke ohrabrenja da gradimo svoju Bosnu i Hercegovinu po mjeri sva tri konstitutivna naroda".

"Hrvatski narod mora zauzeti mjesto u jednakopravnosti BiH. Naravno, kazat ćemo šta je dosad bio HNS i u kojem smislu ide njegovo transformiranje, kad je pravni oblik i organizacijski u pitanju. Danas ćemo i usvojiti novi Statut koji bi vrlo jasno trebao definirati poziciju, a to je da HNS nije zbir političkih stranaka, nego legitimno izabranih predstavnika hrvatskog naroda na lokalnim općim izborima koji prihvataju biti dio jedne takve institucije i da budemo određeni korektiv svih neusklađenosti današnje organizacije, pa i Ustava BiH. Siguran sam da ćemo donijeti adekvatnu deklaraciju koja će tu poruku poslati u svim segmentima života za koji se ona veže", kazao je Čović.

Istakao je i da je u zadnji trenutak dogovoreno da će biti donesen poseban dokument - Izjava vezana uz domovinski rat i hrvatske branitelje.

"Moj lični stav je da BiH treba preurediti, reorganizirati. Ovih dana smo dali izjavu koja ide ka evropskom putu, prioritet je to - socijalna i ekonomska politika, u drugom dijelu ove godine izmijeniti Izborni zakon i stvoriti ambijent da ispoštujemo i presudu Suda u Strazburu, odluku Ustavnog suda za grad Mostar i time riješiti pitanje jednakosti i svih defekata koje smo vidjeli i ove godine na izborima, kako se upotpunjavaju nepotpuni klubovi, kako se biraju, sve to odraz nesavršenosti u Izbornom zakonu i to treba otkloniti", poručio je Čović.

Dodao je da, ako se ti zadaci ispune, "dogodine možemo na miru čekati lokalne izbore".

"I onda bi 2016. godina, po meni, bila okrenuta ka reorganiziranju BiH u racionalno uređenu državu i to je ono o čemu ćemo danas govoriti. Mi predlažemo da to budu četiri cjeline, federalne jedinice, sa vrlo jasnim elementima zaštite, ali to je neko buduće vrijeme. Za početak trebamo poručiti da smo tu, da se ne može bez legitimnih hrvatskih predstavnika uređivati BiH i da zajedno sa Bošnjacima, Srbima i onima koji se ne izjašnjavaju kao predstavnici konstitutivnih naroda gradimo uspješniju, bolju, evropsku Bosnu i Hercegovinu", istakao je predsjednik HDZ-a i HNS-a.