Sutra o budžetu
20

Čolak o dolasku delegata HDZ-a na sjednicu Doma naroda: Vjerujem da ćemo biti živi i zdravi

SRNA
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak (HDZ) rekao je da bi bilo dobro da Prijedlog zakona o budžetu u ovom domu bude razmatran po istom postupku kako ga je razmatrao i Predstavnički dom, te da je moguće da sutra budu održane dvije sjednice Doma naroda.

"O tome kako ćemo se izjašnjavati dogovorićemo se, najkasnije, ujutru na našem Klubu. Vidjećemo šta će odlučiti Dom i kako će se budžet razmatrati, da li po hitnom ili skraćenom postupku", izjavio je Čolak novinarima u Sarajevu.

On je naglasio da postoji mogućnost da sutra budu održane i dvije sjednice Doma naroda, te izrazio uvjerenje da bude završena cijela procedura oko budžeta.

Čolak je ponovio da delegatima Doma naroda treba obezbijediti istu mogućnost kao i poslanicima u Predstavničkom domu.

"To zavisi kako će se Dom izjasniti. Mislim da ne bi bilo dobro da se ide u hitni postupak jer bi tako bila narušena ravnopravnost domova", smatra Čolak.

Odgovarajući na pitanje da li će delegati HDZ-a prisustvovati sutrašnjoj sjednici, s obzirom na to da se u javnosti spekuliše da će je bojkotovati, Čolak je rekao da ne zna ko iznosi takve spekulacije, te da ne bi ni ulazio u to, kao i da će delegati ove stranke doći na sjednicu.

"Vidite da smo živi i zdravi i da smo došli na sjednice komisija. Vjerujem da ćemo i sutra biti živi i zdravi i doći", naveo je Čolak.

Na pitanje da li će HDZ podržati izbor Selme Cikotića za ministra sigurnosti, Čolak je rekao da je HDZ svoj stav o Cikotiću iznio davno.

Šef Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lidija Bradara rekla je Srni da je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović prenio ovlaštenja na nju, te da je u ovaj dom proslijeđen Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu i da smatra da nema potrebe za održavanjem online sjednicom.