Jeremić-Alkalaj
0

Članstvo u EU zajednički strateški cilj BiH i Srbije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nadležne institucije BiH i Srbije će zajednički sarađivati na ostvarivanju dva strateška cilja u oblasti evropskih integracija, a to je dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU i bezvizni režim za građane obje zemlje u narednoj godini.

Ovo su danas tokom sastanka u Sarajevu dogovorili šefovi diplomatija BiH i Srbije Sven Alkalaj i Vuk Jeremić, koji predvodi srbijansku delegaciju u zvaničnoj posjeti našoj zemlji.

Oni su ocijenili da samo zajedničkim nastupom i međusobnom podrškom BiH i Srbija mogu ostvariti strateški cilj, a to su evropske integracije.

-Došao sam ovdje da kažem da je BiH naš partner i da vidimo BiH kao ključnog saradnika i partnera u ostvaranju našeg strateškog cilja, a to je članstvo u EU, izjavio je ministar Jeremić, nakon susreta s Alkalajem.

On je još jednom potvrdio da je suverenitet i teritorijalni integritet BiH neupitan i da Srbija čvrsto stoji na tim osnovama.

Najavio je da će Srbija podržati BiH kao članicu Vijeća sigurnosti 2010.-2011., navodeći da je dobro imati susjeda u ovom tijelu, pošto se Srbija opredijelili za diplomatsku borbu za očuvanje ustavnog poretka.

Jeremić ističe da je Vijeće sigurnosti UN-a jedna od najvažnijih arena u kojima će Srbija nastaviti borbu za očuvanje svoje teritorijalne cjelovitosti.

-Očekujemo od BiH da nastavi svoju podršku Srbiji kada je riječ o Kosovu, na način na koji je to zastupala dosada, kazao je Jeremić.

Dvojica ministara vanjskih poslova potvrdili su opredjeljenje i za rješavanje brojnih otvorenih pitanja, kao što su pitanja sukcesije i granice.

Jeremić je kazao da je stav njegove zemlje da sukcesija mora biti rješavana u paketu, te izrazio spremnost Srbije da u narednoj godini inicira sveobuhvatno rješavanje ovog problema.

Razgovarano je i o unapređenju ekonomskih odnosa, pitanju bh. deviznih štediša Invest banke te naglašena potreba što skorijeg održavanja Međudržavnog vijeća između dvije zemlje na najvišem nivou.