Skup na Tjentištu
1.3k

Članovi SABNOR-a BiH i antifašisti iz Dalmacije obilježili godišnjicu Bitke na Sutjesci

E. A.
(Foto: Klix.ba)
U Dolini heroja na Tjentištu danas je obilježena 77. godišnjica Bitke na Sutjesci.
Cvijeće na spomen kosturnicu položila je delegacija SABNOR-a BiH iskazujući na taj način poštovanje prema svim antifašistima koji su sahranjeni na ovom mjestu, a poginuli su za vrijeme jedne od najznačajnijih bitaka koja je u Drugom svjetskom ratu vođena na ovim prostorima.

Na Tjentištu se danas okupio mali broj ljudi, a mnogi od onih koji redovno dolaze pokloniti se žrtvama na Sutjesci spriječeni su zbog mjera koje se poduzimaju u cilju sprečavanja širenja pandemije koronavirusa.

Na Sutjesku je ipak stigla delegacija antifašista iz Dalmacije.

"Da odamo počast herojima, jer Sutjesku su Dalmatinci natopili svojom krvlju. Među 7.500 partizana koji su poginuli ovdje, 3.074 je bilo iz Dalmacije", podsjetio je Ranko Ostojić, predsjednik SDP-a Dalmacije.

Podsjetimo da je početkom juna na Tjentištu boravila i delegacija predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića na čelu sa Orsatom Miljenićem, predstojnikom Ureda predsjednika i savjetnikom predsjednika za vanjsku i evropsku politiku koja je položila cvjeće na spomen kosturnicu u Dolini heroja na Tjentištu i spomen ploči na Donjim Barama.

Godišnjicu Bitke na Sutjesci, i ove godine antifašisti BiH odvojeno su obilježili.

Prošle subote u Dolini heroja okupili su se antifašisti iz SUBNOR-a RS-a, a danas predstavnici SABNOR-a BIH. Ovakve podjele koje traju godinama upravo su suprotne idejama NOB-a iz Drugog svjetskog rata.

"Svi građani i narodi BiH, ali i šire trebaju biti okupljeni oko tri jednostavne stvari. Slobode, jednakosti i ravnopravnosti svih i svugdje. Ako se oko toga okupimo ova zemlja, ali i sve zemlje nastale raspadom Jugoslavije, imat će sretniju budućnost", poručio je Sead Đulić, predsjenik SABNOR-a BiH.