BiH
19

Članovi Predsjedništva BiH sastat će se sa Angelom Merkel 30. juna u Berlinu

Klix.ba
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na 24. redovnoj sjednici prihvatilo poziv kancelarke Njemačke, Angele Merkel za sastanak s članovima Predsjedništva u Berlinu, 30. juna 2016. godine.

Predsjedništvo je također donijelo odluku da će pozvati kralja Hašemitske Kraljevine Jordan NJ.V. Abdullaha II bin Al-Husseina u zvaničnu posjetu BiH. Prihvaćen je i poziv predsjednika Republike Bugarske Rosena Plevnelijeva za učešće na Summitu predsjednika država i vlada zemalja učesnica SEECP, koji će biti održan u Sofiji, 1. juna 2016. godine. Summitu će prisustvovati predsjedavajući PBiH Bakir Izetbegović.

Nadalje je prihvaćen poziv za učešće na 58. Međunarodnom vojnom hodočašću u Lourdesu, koje će biti održano od 20. do 22. maja 2016. godine. Delegaciju će predvoditi član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Na sjednici je usvojena Informacija o okončanju posljednjeg sastanka pregovaračkih timova BiH i Evropske unije, u vezi zaključivanja Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske EU.

Usvojen je Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za 2015. godinu, a Predsjedništvo je zatražilo od upravnih odbora Centralne banke i Agencije za osiguranje depozita, da u saradnji s Vijećem ministara, hitno izvrše usklađivanje plaća i naknada članova uprava i zaposlenika Centralne banke i Agencije za osiguranje depozita.

Delegacija Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga boravit će u zvaničnoj posjeti Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, od 23. do 24. marta 2016. godine.