BiH
0

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali s ministrom vanjskih poslova Njemačke

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić, član Predsjedništva Nebojša Radmanović i Davor Vuletić, savjetnik u kabinetu Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, primili su danas u Sarajevu Gvida Westerwellea, ministra vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke.

U delegaciji SR Njemačke bio je i Joachim Schmidt, ambasador SR Njemačke za Bosnu i Hercegovinu.

Na sastanku je razgovarano o evropskom i NATO putu BiH i drugih zemalja zapadnog Balkana, partnerskom odnosu EU i naše zemlje, liberalizaciji viznog režima, odnosno mogućnostima približavanja BiH evropskim standardima i provođenju reformi u kontekstu evropskih perspektiva regiona.

Silajdžić je izrazio zadovoljstvo posjetom visoke delegacije Savezne Republike Njemačke Bosni i Hercegovini, koja se odvija u sklopu prve zvanične posjete ministra Westerwellea zemljama zapadnog Balkana i izrazio nadu da će Vlada Njemačke i dalje raditi na traženju rješenja za našu zemlju u kontekstu euroatlanskih integracija.

Silajdžić je rekao da BiH kao zemlja koja neopravdano dugo čeka na liberalizaciju viznog režima može uspostaviti dobru saradnju sa susjednim zemljama, zemljama članicama Evropske unije, zbog čega je neophodno krenuti u ozbiljne reforme i otkloniti blokade u funkcioniranju. BiH je bila model političke i kulturne pluralnosti, što sada nije slučaj. Zbog toga očekujemo veći angažman njemačke i drugih vlada ovdje, tim prije što imamo energiju i druge resurse, koji su veoma pogodni za strane investicije u BiH.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je zahvalio Vladi SR Njemačke za dosadašnju pomoć i podršku BiH i rekao da je neophodna podrška Njemačke i drugih velikih zemalja na putu BiH prema EU, jer mi pripadamo Evropi i želimo biti dio Evropske unije. Iako je BiH donijela sve zakone i ispunila druge uslove do liberalizacije viznog režima, nije još uvijek došlo. Radmanović je također rekao da se u BiH može bezbjedno investirati i pozvao njemačke privredike da ulažu svoj kapital ovdje.

Ministar Westerwelle je rekao da BiH i Njemačka imaju dobre bilateralne odnose, koje u budućnosti treba i dalje unapređivati, posebno na političkom i ekonomskom planu, i prenio snažnu podršku Vlade Njemačke na putu BiH i drugih zemalja zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji, što će zaokružiti i kompletirati Evropsku uniju, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.