BiH
0

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali s delegacijom Svekineske narodne skupštine

FENA
Bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Kine su dobri i nema otvorenih pitanja.

Naša zemlja je uvijek u kontaktima s kineskim zvaničnicima izražavala želju za poboljšanje odnosa, jačanje veza i suradnje, naročito na ekonomskom planu, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić danas u Sarajevu u razgovoru članova Predsjedništva BiH s delegacijom Svekineske narodne skupštine, koju predvodi Ismail Amat, potpredsjednik Stalnog komiteta Svekineske narodne skupštine.

Komšić je izrazio želju da se intenzivira rad Mješovitog ekonomsko-trgovinskog komiteta da bi se intenzivirali i ekonomski odnosi, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Prema Amatovim riječima, Kinu i BiH vežu prijateljstvo i suradnja, ali i napredak koji je posljednjih godina postignut u ekonomsko-trgovinskoj i kulturnoj suradnji. Također, Kina je zadovoljna razvojem bilateralnih odnosa i pridaje pažnju dugoročnoj stabilnosti i suradnji s BiH, koju, kako je kazao, smatraju velikim prijateljem i partnerom.

“Želimo ojačati politički dijalog, a intenzivirati ekonomsko-trgovinsku suradnju. Posljednjih godina se vrijednost bilateralne trgovine značajno mijenjala, tako da BiH ima suficit u trgovini s Kinom i zato predlažemo da obje strane povećaju intezitet u djelovanju Mješovitog ekonomsko-trgovinskog komiteta. Kineska strana je spremna na to da kineska preduzeća investiraju u BiH i učestvuju u izgradnji infrastrukture. Zajedničkim naporima će ekonomsko-trgovinska suradnja postići veći napredak“, riječi su Ismaila Amata.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžićje kazao da se u BiH pridaje važnost odnosima dviju zemalja. Naglasio je da su politički odnosi između BiH i Kine vrlo dobri, ali da ih ekonomski odnosi ne prate.

"Zbog toga nam je i stalo da unaprijedimo ekonomske odnose“, kazao je Silajdžić.

Prema riječima člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, za pohvalu su dobri odnosi između BiH i Kine, ali uvijek postoji mogućnost za bolju suradnju u još nekim oblastima, poput ekonomije.

"Iako je BiH malo tržište, današnjim parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom ona postaje dio velikog tržišta, tako da postajemo interesantni za velike zemlje poput Kine", naglasio je Radmanović, pozivajući kineske investitore da ulažu u BiH, "jer smo sigurna zemlja pa je i uloženi kapital siguran.“

Amat je čestitao Predsjedništvu BiH na najavljenom parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom. Kazao je da će Kina kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i ubuduće doprinositi mirovnom procesu u BiH.